KALENDARZ IMPREZ

Piątek, 30 Października 2020
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Aktualności

Z tradycją na stole

  • 21-06-2020

Wśród tradycyjnie polskich potraw znajduje się jedna, która wzbudza chyba tyle samo emocji pozytywnych jak i negatywnych. Są to flaczki.

W Polsce istnieje od bardzo dawna, w źródłach pisanych już od czasów średniowiecza. Flaczki były jednym z ulubionych zup Jadwigi i Władysława Jagiełły, co warte podkreślenia, ponieważ ich gusta kulinarne w większości przypadków znacznie się różniły. Dlaczego jednak piszę o tym przy okazji kuchni galicyjskiej? Ponieważ po pierwsze, swoje odmiany potrawa miała i u nas, a po drugie kiedyś było szeroko wszystkim wiadomo, że mieszkańcy Rzeszowa tak się w nim rozsmakowali, że nazywano ich potocznie w okolicach „flaczorzami” (jak wspominał przed laty Franciszek Kotula).

Ich nową, ciekawą wersję prezentuje Zakład Mięsny Smak Górno w Górnie. Ich flaczki wieprzowo-wołowo w słoiku to klasyczne danie gotowe, wystarczy je tylko podgrzać. Oprócz podrobów w potrawie znajdziemy warzywa (marchew, seler, pietruszka) oraz przyprawy: majeranek, natkę pietruszki, pieprz czarny, paprykę, gałkę muszkatołową, imbir i sól.

Danie to (a także inne) do kupienia w naszym e-sklepie Podkarpackie Smaki:

https://www.sklep.podkarpackiesmaki.pl/produkt/zupy-i-dania-gotowe/flaczki-woowo-wieprzowe?fbclid=IwAR0-sxQp-Mi_72iMBbUfIwIWdgRT6zq4Bew-IyoZ-W_CuW2gml405uyjn-Q

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION