Wśród tradycyjnie polskich potraw znajduje się jedna, która wzbudza chyba tyle samo emocji pozytywnych jak i negatywnych. Są to flaczki.
W Polsce istnieje od bardzo dawna, w źródłach pisanych już od czasów średniowiecza. Flaczki były jednym z ulubionych zup Jadwigi i Władysława Jagiełły, co warte podkreślenia, ponieważ ich gusta kulinarne w większości przypadków znacznie się różniły. Dlaczego jednak piszę o tym przy okazji kuchni galicyjskiej? Ponieważ po pierwsze, swoje odmiany potrawa miała i u nas, a po drugie kiedyś było szeroko wszystkim wiadomo, że mieszkańcy Rzeszowa tak się w nim rozsmakowali, że nazywano ich potocznie w okolicach „flaczorzami” (jak wspominał przed laty Franciszek Kotula).
Ich nową, ciekawą wersję prezentuje Zakład Mięsny Smak Górno w Górnie. Ich flaczki wieprzowo-wołowo w słoiku to klasyczne danie gotowe, wystarczy je tylko podgrzać. Oprócz podrobów w potrawie znajdziemy warzywa (marchew, seler, pietruszka) oraz przyprawy: majeranek, natkę pietruszki, pieprz czarny, paprykę, gałkę muszkatołową, imbir i sól.
Danie to (a także inne) do kupienia w naszym e-sklepie Podkarpackie Smaki: