Proziaki ze swoim świętem
W niedzielę, 5 sierpnia br., w Kresowa Osada w Baszni Dolnej k. Lubaczowa I Święto Podkarpackiego Proziaka (wydarzenie towarzyszące Festiwalowi Dziedzictwa Kresów).
Niech żyje Naleśnik Gigant
Najpopularniejszy naleśnik w Podkarpackiem - Naleśnika Giganta z Jagodami - powstaje w Karczmie Chaty Wędrowca w bieszczadzkiej Wetlinie (obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki), który co roku zdobywa wielu fanów.
Proziaki mają wreszcie swoją imprezę!
Proziaki to placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej. W Podkarpackiem mają udokumentowaną tradycję wyrobu od ponad 150 lat.
To jest FOLK, zupełnie inna bajka
Parafrazując - wywodzące się ze średniowiecza - przysłowie „Umarł król, niech żyje król” można powiedzieć w rzeszowskich realiach: „Umarło Wesele, niech żyje FOLK”.
Tuż przy bieszczadzkiej pętli
Stylowy Zajazd Pod Czarnym Kogutem położony jest w Bieszczadach w miejscowości Czarna Górna, niedaleko łączenia się dużej i małej pętli bieszczadzkiej.
Za tym smakiem tęskni się cały czas
Cukiernia Fiore w Przemyśl - obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - to dla wielu najsłynniejsze lody (nie tylko) w tej części Polski, a także wyśmienite ciasta i torty produkcji własnej.
Agrobieszczady po raz 23.
W ostatni weekend lipca w Lesku odbędą się XXIII Targi Rzemiosła, Przedsiębiorczości i Leśnictwa AGROBIESZCZADY 2018. Jak zwykle, na gości imprezy czeka mnóstwo atrakcji, konkursów i ciekawych prezentacji.
Pstrągi najlepiej smakują w... Pstrągowej
W Karczmie Siedliska Janczar w Pstrągowej, obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, korzysta się jedynie z produktów od lokalnych dostawców. Podawane tu pstrągi pochodzą z okolicznych stawów i serwowane są na trzy sposoby.
Smaki Regionów w Wierzawicach
Wierzawice k. Leżajska zapraszają w niedzielę, 22 lipca br. na XVIII edycję Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Wśród głównych organizatorów wydarzenia jest Masarnia Osip z Wierzawic, członek Klastra Podkarpackie Smaki.
12. edycja Podkarpackiego Dnia Wędliniarza w Radomyślu Wielkim - sobota, 21 lipca br. - to święto promujące tradycyjne wyroby wędliniarskie wytwarzane m.in. na ternie gminy, która jest prawdziwym zagłębiem masarskim.