Węgierskiej wina pij w Krośnie
Już po raz 16. Stowarzyszenie Portius otworzyło w Krośnie - w dniach 17-19.08.2018 r. - Festiwal Win Węgierskich im. Wojciecha Portiusa.
X Festiwal Smaków Regionalnych – Pierogi 2018
W niedzielę, 19 sierpnia br., na jubileuszowy X Festiwal Smaków Regionalnych – Pierogi zapraszają organizatorzy.
Ser podpuszczkowy z nutą leśną
To kolejny bieszczadzki wyrób wpisany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Listę Produktów Tradycyjnych - pierwszy w Gminie Solina!
„Na wsi najlepiej” – Podkarpackie Smaki wśród laureatów
Polska Organizacja Turystyczna zorganizowała konkurs „Na wsi najlepiej - 12 dobrych praktyk w turystyce wiejskiej”. Wśród laureatów Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki.
Kermesz Karpackich Smaków
W najbliższą niedzielę na rynku w Mrzygłodzie, 19 sierpnia br. odbędzie się XII Kermesz Karpackich Smaków organizowany przez Gminę Sanok.
Nie w drewnie „heblowane” dobre smaki
Od kwietnia br. w Rzeszowie wyraz „stolarnia” kojarzy się już nie tylko z heblowaniem, deskami, ściskami i imadłem. Cafe Stolarnia to ciekawy lokal, z zaskakującym wnętrzem z dębowym parkietem i blatem baru z czarnego dębu oraz – co najważniejsze - z autorskimi pomysłami na jedzenie.
W niedzielę, 5 sierpnia br., na terenie Kresowej Osady w Baszni Dolnej i jej pobliżu odbędzie się to, które przyciąga najwięcej uczestników, liczonych w kilkanaście tysięcy.
Proziaki ze swoim świętem
W niedzielę, 5 sierpnia br., w Kresowa Osada w Baszni Dolnej k. Lubaczowa I Święto Podkarpackiego Proziaka (wydarzenie towarzyszące Festiwalowi Dziedzictwa Kresów).
Niech żyje Naleśnik Gigant
Najpopularniejszy naleśnik w Podkarpackiem - Naleśnika Giganta z Jagodami - powstaje w Karczmie Chaty Wędrowca w bieszczadzkiej Wetlinie (obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki), który co roku zdobywa wielu fanów.
Proziaki mają wreszcie swoją imprezę!
Proziaki to placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej. W Podkarpackiem mają udokumentowaną tradycję wyrobu od ponad 150 lat.