Proziaki to placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej. W Podkarpackiem mają udokumentowaną tradycję wyrobu od ponad 150 lat.
Ten najbardziej charakterystyczny wypiek w naszym regionie, uczestnik praktycznie wszystkich imprez folklorystycznych, na każdym stole przygotowanym przez panie z kół gospodyń wiejskich. Tak powszechny, że aż… niedoceniany. Hołubiony za smak, zapach (bardzo specyficzny) i tradycję. Ale bez swojej imprezy, zawsze towarzyszący.
Teraz się to wreszcie zmienia. W niedzielę, 5 sierpnia br., w Kresowa Osada w Baszni Dolnej k. Lubaczowa I Święto Podkarpackiego Proziaka (wydarzenie towarzyszące Festiwalowi Dziedzictwa Kresów). Będzie tam prawdziwa – chociaż na kółkach – 2,5 tonowa kuchnia z kafli i metalowym blatem, na której Marek Kiełtyka ze swoją ekipą, jeden z najciekawszych piekarzy młodego pokolenia, będzie piekł proziaki. Rozdamy ich dużo, z różnymi smarowidłami: masłem czosnkowym, dżemem dereniowym, konfiturą z…