Powidlaki – święto powideł śliwkowych
Organizowane „Powidlaki" w Krzeszowie to wydarzenie obowiązkowe dla wszystkich miłośników śliwek, gotowania i lokalnych przysmaków.
Pierwszy Oktoberfest w Manufakturze
Festiwal w Browarze Manufaktura (Rzeszów, ul. Słowackiego 16) - pod nazwą ManufakturaFest - rusza już od 22 września i trwa do 4 października br.
Restauracja Folk z 3-daniowym lunchem
Restauracja Folk w Hotelu Bristol Tradition & Luxury (Rzeszów, Rynek 20-23) serwuje codziennie inny lunch, ale zawsze trzydaniowy – zestaw za jedyne 15,99 zł!
XVI Gala Myśliwska w Horyńcu-Zdroju za nami
Impreza odbyła się w Parku Zdrojowym, a organizatorzy przygotowali mnóstwo atrakcji, które cieszyły oko, ucho i… żołądki przybyłych.
W Bachórzu zjedz knedle ze śliwkami
Kiedy przychodzi sezon na śliwki, grzechem byłoby nie spróbować pysznych knedli ze śliwkami. Jest to słodka i lekka potrawa, która w mgnieniu oka zaspokaja głód.
Dziennikarze z Ukrainy smakują Podkarpackie
Kolejnym etapem na drodze polsko-ukraińskiej grupy w zwiedzaniu Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki była Karczma Jadło Karpackie w Sanoku (Rynek 12).
Jedzenie i smak jako wyróżnik kulturowy Podkarpackiego
W Gospodzie pod Biała Górą w Sanoku Gabriela Zajonc prezentował polsko-ukraińskiej grupie dania i potrawy z obszaru pogranicza polsko-rusińskiego z hreczanykami i fuczkami na czele.
Festiwal Derenia po raz 7.
VII Międzynarodowy Festiwal Derenia w Arboretum Bolestraszyce k. Przemyśla już w niedzielę, 9 września br. Niepowtarzalna okazja spróbowania wyrobów z owoców tego krzewu.
Pieczywo dobre jak dawniej
Praca piekarza to nadal wysiłek fizyczny. Oczywiście przy pewnej mechanizacji, ale raczej ułatwiającej pracę niż ją zastępującej.
Generacje dobrych doświadczeń
Już trzecie pokolenie rodziny Osip angażuje się w branżę wędliniarską. Masarnia w Wierzawicach koło Leżajska - prowadzona od 2012 r. przez Zygmunta Osipa - to klasyczna firma rodzinna.