Aktualności

Ser podpuszczkowy z nutą leśną

  • 16-08-2018

To kolejny bieszczadzki wyrób wpisany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Listę Produktów Tradycyjnych - pierwszy w Gminie Solina! Mamy ich już 228!!!

 

Wpis uzyskał ser podpuszczkowy z nutą leśną – dzieło Bożena Wisła z Gospodarstwo Agro Eko Turystyczno-Edukacyjnego, położonego we wsi Bukowiec u podnóża Korbani, w dolinie rzeki Solinka. To stąd pochodzą sery produkowane z mleka od krów rasy Simental z własnej hodowli. Sery produkowane tradycyjną domową metodą uzyskały już szereg nagród i wyróżnień lokalnych, wojewódzkich i krajowych. Wytwarzane są tu na miejscu sery podpuszczkowe z czarnuszką; z kozieradką; z pieprzem czerwonym czy zielonym. a także ze śliwką, również z papryką; z orzechami czy czysty obsypany czubrycą zieloną. Ser z samą bazylią, a także z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią, wreszcie sery wędzone i dojrzewające pozostające na długo w pamięci smakoszy.

 

Gospodarstwa zaprasza na warsztaty serowarskie, a także prowadzi na miejscu sprzedaż swoich produktów: zagroda w Bukowcu nr 73, można też kontaktować się telefonicznie +48 697 761 807.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION