Ale w niedzielę, 5 sierpnia br., na terenie Kresowej Osady w Baszni Dolnej i jej pobliżu odbędzie się to, które przyciąga najwięcej uczestników, liczonych w kilkanaście tysięcy. Finał Festiwalu Dziedzictwa Kresów to zmagania kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich i jarmark na błoniach wokół Kresowej Osady.
W tym roku po raz pierwszy temu wydarzeniu towarzyszy I Święto Podkarpackiego Proziaka, którego osią będzie 2,5 tonowa kuchnia z kafli i z metalowym blatem, na której Marek Kiełtyka ze swoją ekipą z EKO Piekarni w Łężanach k. Krosna będą piekli proziaki. A dodatkowo Bieszczadzka Ambusada czyli food truck, w którym podstawowym elementem dań jest… proziak oczywiście.
Ale to nie wszystko. W niedzielę w Baszni Dolnej odbędą się I Targi „Rodzinne Smaki Podkarpacia”, w których swój udział zapowiedziały 23 podkarpackie firmy i gospodarstwa z sektora przetwórstwa rolno-spożywczego (znaczna ich część to członkowie Klastra Podkarpackie Smaki). Warunek podstawowy – są to rodzinne, nieduże przedsięwzięcia wytwarzające produkty tradycyjne i najwyższej jakości. W olbrzymim pawilonie – z klimatyzacją - obok Restauracji Kresowej Osady będzie można smakować i zakupić sery, wyroby piekarnicze i cukiernicze, wędliny, oleje, koncentraty zup, przetwory owocowe i warzywne, soki, miody, czekolady, suszone zioła i owoce, susze warzywne, herbaty, przetwory z ryb słodkowodnych oraz podkarpackie wina. To wszystko w jednym obiekcie do dyspozycji w godz. 12.00-19.00.
1. Bieszczadzka Spiżarnia Anna Książek, Długie k. Sanoka
2. EKO Piekarnia Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe Grażyna Kiełtyka, Łężany k. Krosna
3. Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula sp. z o.o. w Jarosławiu
4. Firma Handlowo-Usługowo-Produkcyjna RAVIX s.c. Barbara Dygdoń, Paweł Dygdoń w Dębicy
5. Gospodarstwo „EKOCHATKA” Ryszard Kusz w Błędowej Tyczyńskiej
6. Gospodarstwo ekologiczne „ZUZA” Lucyna Cwynar w Zabratówce (gm. Błędowa Tyczyńska)
7. Gospodarstwo rolno-pasieczne Natalia i Jerzy Leban w Morawsku k. Jarosławia
8. LEDA-SER Leszek Jakimowicz w Wólce Krowickiej
9. Masarnia Osip s.c. Zygmunt i Kamil Osip w Wierzawicach k. Leżajska
10. Pasieka Ekologiczna Marek Barzyk w Krośnie
11. Producent domowych serów podpuszczkowych z mleka krowiego Małgorzata Sowa z Kąkolówki
12. Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „AWB” Alina Becla w Handzlówce
13. Przetwory Domowe Sama Dobroć Janina Czaban w Nowej Sarzynie
14. Przetwory z Krasiczyna Janina i Bogusław Olszańscy
15. Rolniczy Handel Detaliczny Jolanta Augustyn, Latoszyn (gm. Dębica)
16. Stowarzyszenie „W Dereniowym Drzewie Siła Drzemie” Mariusz Bednarz w Przemyślu
17. Teresa Nycz z Błędowej Tyczyńskiej - producent tradycyjnych potraw, wypieków i domowych przetworów
18. Tłocznia Oleju Krzysztof Paradowski w Przemyślu
19. Winnica Mazurak Dorota i Krzysztof Mazurakowie w Terliczce (gm. Trzebownisko)
20. Winnica Melancholia Zbigniew Głodek w Będzienicy (gm. Iwierzyce)
21. Winnica Wiarus Tadeusz Kruczek w Jedliczu
22. Wyrób Wędlin Bogusław Szymański, Nowe Sioło
23. Zarząd Dóbr Smolin sp. z o.o., sp. k. w Lubaczowie