KALENDARZ IMPREZ

, 19 Maja 2019
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Aktualności

Po czekoladzie kolej na lody

  • 04-03-2019
Anna i Mirosław Pelczarowie
Anna i Mirosław Pelczarowie
Logo nowego projektu lodziarni
Logo nowego projektu lodziarni

W Korczynie koło Krosna od maja br. ruszy druga rzemieślnicza manufaktura. Ale tylko tym razem nie czekolady, z której miejscowość znana jest od lat, ale prawdziwych, naturalnych lodów. Lodziarnia będzie w miejscu, gdzie wcześniej działała pierwsza Pijalnia Czekolady M.Pelczar Chocolatier. Można już nawet zapoznać się z jej nowym logiem.

 

Czekoladą od lat pachnie cała Korczyna, nieduża miejscowość praktycznie na rogatkach Krosna. A wszystko to za sprawą Anny i Mirosława Pelczarów, którzy prowadzą tu na piętrze przyrynkowej kamienicy Rynek 18 wytwórnię-manufakturę wyrobów czekoladowych, a od czerwca 2017 r. na jej parterze uruchomili pierwszą w Podkarpackiem pijalnię czekolady.

Na piętrze powstają produkty ręcznie robione z najlepszych naturalnych składników i najwyższej jakości czekolady. Sygnowane marką „M. Pelczar Chocolatier” wyroby to rękodzieło produkowane w niewielkich ilościach, dzięki czemu każdy produkt jest zawsze dopracowany. Ich specjalnością są praliny – to w nich czekolada łączy się z wyszukanymi dodatkami i uzyskuje efektowny wygląd. Przy produkcji wykorzystywana jest czekolada bogata w aromat, satynowa i rozpływająca się w ustach. Do klasy premium można zaliczyć także ich wyroby z czekolady… różowej.

Znajdująca się na parterze pijalnia czekolady urządzona jak stara fabryka została przeniesiona w roku ubiegłym na parter sąsiedniej, większej kamienicy. W wygospodarowanych, wolnych pomieszczeniach powstanie rzemieślnicza lodziarnia.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION