KALENDARZ IMPREZ

, 19 Maja 2019
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Aktualności

Podkarpackie, kraina dereniem - i czekoladą - płynąca

  • 11-03-2019

Japonia określana jest często „krajem kwitnącej wiśni”. W Szwajcarii powstają dobre zegarki, czekolada i sery. Te ostatnie kojarzą się także z Francją i Włochami. Z kolei Niemcy to - potocznie - kraj golonki, piwa i frankfurterek. Natomiast Polska dla cudzoziemców to pierogi, schabowy, bigos, no i oczywiście… wódka.

 

A z czym kojarzy się samo Podkarpackie? Mało kto wie, że od setek lat w dworskich ogrodach uprawiany był w naszym regionie… dereń jadalny, którego owoce, nazywane „polską oliwką”, używano zarówno w kuchni, jak i medycynie naturalnej. W Podkarpackiem mamy jedyny w tej części Europy Międzynarodowy Festiwal Derenia organizowany od lat przez Arboretum w Bolestraszycach k. Przemyśla.

Ale jak „sprzedać” owoce derenia, z natury kwaskowate, nieduże i jeszcze mało znane? Sposób okazał się stosunkowo prosty: to co kochamy najbardziej – niezależnie od upodobań, miejsca zamieszkania, rasy czy religii - to… czekolada. Skutecznie poprawia nam nastrój, leczy stres dnia codziennego. Sięgamy po nią tym chętniej im bardziej jesteśmy przekonani o jej wartości i jakości. Do czekolady ręcznie wyrabianej dołączyliśmy wysuszone owoce derenia, które w pełni zachowują właściwości i wartości odżywcze świeżych owoców.

Czekolada mleczna z dereniem zawiera 33,6% wyciągu z nasion kakao (masy kakaowej), z kolei czekolada gorzka ma aż 70,4%. Można je zakupić w Rzeszowie (Rynek 16, II piętro) lub e-sklepie www.sklep.podkarpackiesmaki.pl w rewelacyjnych cenach - tabliczki (o wadze 55 g) „gorzka” za 10,04 zł, a mleczna 11,15 zł. Zdecydowanie warto!

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION