Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej sygnuje kolejną książkę kucharską niezawodnej Janiny Olszowy.
Tym razem „podkarpacka Lucyna Ćwierczakiewiczowa” przybliża czytelnikom potrawy z ziemniaków. Dzięki recepturom zawartym w książce można samodzielnie przygotować zawiesistą zupę ziemniaczaną z mięsem, uraczyć gości chrupiącą kaczką lub delektować się aksamitnym sernikiem!
W publikacji jest także coś dla tych, którzy przy kuchni nie czują się swobodnie, za to lubią kulinarne ciekawostki. Książkę otwiera tekst Izabeli Wodzińskiej, który pozwala poznać, jak gotowali i co jedli w starożytności. Traktuje on o tym, jak żywili się Rzymianie, dlaczego rybi sos uważali za największy przysmak i jak wyglądały ich słynne biesiady. Warto poznać te ciekawe fakty związane z obyczajami i kuchnią starożytną. Książkę „Ziemniak na horyzoncie” zdobią artystyczne fotografie Karoliny Migurskiej i Jana Mazurkiewicza oraz apetyczna grafika Izabelli Kędzierskiej.
Spis treści:
Jacek Bardan – Słowo wstępu
Izabela Wodzińska – Co jadał Trymalchion, czyli uczty w starożytnym Rzymie
Janina Olszowy – Przepisy i przypisy Babci Janiny, czyli ziemniak na horyzoncie
Zupy: ziemniaczanka lasowiacka, zupa prykiel, zupa ziemniaczana z mięsem, zupa ziemniaczana po żydowsku.
Dania główne: kacapoły z mięsem, gołąbki z ziemniaków i kaszy, kaczka nadziewana ziemniakami, tarte placki z białym serem.
Desery: galicyjskie oładki ziemniaczane, pączki ziemniaczane, ziemniaczane babeczki drożdżowe, znakomity sernik z ziemniakami.
Książka dostępna w skansenowskim sklepiku w cenie 20 zł, można ją także zakupić on-line.