Aktualności

Para uczniów z ZSzG w Rzeszowie na pudle

  • 15-03-2019
Od lewej: Krzysztof Kowalski, Nikola Gąsior i Beata Łuka
Od lewej: Krzysztof Kowalski,...
Wyróżniona potrawa
Wyróżniona potrawa
W czasie odbierania nagród
W czasie odbierania nagród

Krzysztof Kowalski i Nikola Gąsior, uczniowie Zespołu Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie, w niezwykle trudnym III Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym Black Box w Elblągu zajęli trzecie miejsce.


 

- Konkurs ma pomóc w propagowaniu różnorodności potraw i napojów oraz tradycji kulinarnych, rozwijaniu zainteresowania zawodowego uczniów, rozbudzaniu ich pomysłowości i inicjatywy, wyrabianiu poczucia piękna i estetyki – wyjaśnia Beata Łuka, kierowników warsztatów i trener zespołu. – Ale najważniejszym jego celem jest wyłonienie młodych kreatywnych przyszłych kucharzy. I w Rzeszowie jak widać tacy się znaleźli.

Zadaniem młodych adeptów sztuki kulinarnej było stworzenie niezapomnianych potraw z wylosowanych produktów tzw. czarnej skrzynki. W konkursie udział wzięło 12 zespołów ze szkół o profilu gastronomicznym z terenu całej Polski. Każdy zespół liczył dwie osoby i miał na przygotowanie potrawy 1,5 godziny. Odbyły się dwie tury konkursowe, w pierwszej w czarnym pudełku znajdowały się topinambur, wołowina i gruszka, z kolei w drugiej – w której startował rzeszowskim team – kaczka, pomarańcza i pietruszka.

Krzysztof Kowalski, uczeń klasy IV technika żywienia i usług gastronomicznych, otrzymał także nagrodę specjalną  w postaci jednego dnia na planie programu Top Szef.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION