Krzysztof Kowalski i Nikola Gąsior, uczniowie Zespołu Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie, w niezwykle trudnym III Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym Black Box w Elblągu zajęli trzecie miejsce.
- Konkurs ma pomóc w propagowaniu różnorodności potraw i napojów oraz tradycji kulinarnych, rozwijaniu zainteresowania zawodowego uczniów, rozbudzaniu ich pomysłowości i inicjatywy, wyrabianiu poczucia piękna i estetyki – wyjaśnia Beata Łuka, kierowników warsztatów i trener zespołu. – Ale najważniejszym jego celem jest wyłonienie młodych kreatywnych przyszłych kucharzy. I w Rzeszowie jak widać tacy się znaleźli.
Zadaniem młodych adeptów sztuki kulinarnej było stworzenie niezapomnianych potraw z wylosowanych produktów tzw. czarnej skrzynki. W konkursie udział wzięło 12 zespołów ze szkół o profilu gastronomicznym z terenu całej Polski. Każdy zespół liczył dwie osoby i miał na przygotowanie potrawy 1,5 godziny. Odbyły się dwie tury konkursowe, w pierwszej w czarnym pudełku znajdowały się topinambur, wołowina i gruszka, z kolei w drugiej – w której startował rzeszowskim team – kaczka, pomarańcza i pietruszka.
Krzysztof Kowalski, uczeń klasy IV technika żywienia i usług gastronomicznych, otrzymał także nagrodę specjalną w postaci jednego dnia na planie programu Top Szef.