Aktualności

Podkarpackie Smaki na pokładzie „Daru Młodzieży”

  • 24-03-2019

Podczas wizyty statku „Dar Młodzieży” w Londynie - dzięki współpracy poznańskiej firmy Landbrand oraz Polskiej Ambasady w Wielkiej Brytanii – promowano polskie unikalne produkty powiązane ze szlakami kulinarnymi. Wśród nich znalazł się także podkarpacki dereń łączony ze Szlakiem Kulinarnym Podkarpackie Smaki.

 

Firma Landbrand była odpowiedzialna za wybór i promocję polskiej oferty kulinarnej na pokładzie statku „Dar Młodzieży” podczas jego oficjalnej wizyty w Londynie. Ponad 150 zaproszonych gości – wśród nich także przedstawiciele brytyjskich biur podróży - próbowało wyjątkowych, opartych o tradycję potraw i produktów z terenu Polski.

Nie mogło zabraknąć sękaczy i wędlin z Podlaskich Smaków, jak i przepysznego derenia – „polskiej oliwki” sygnowanych marką Podkarpackie Smaki, a pochodzącej spod Przemyśla z Gospodarstwa Rolnego Ryś Podkarpacki. Wtórowały im jabłka z największego sadu Europy czyli jabłka grójeckie z Wareckiego Szlaku Jabłkowego, żurawiny i truskawki z Pomorskie Prestige i wina z Winnicy Srebrna Góra z Małopolskiego Szlaku Winnego.

Brytyjczycy, jak i korpus dyplomatyczny innych krajów obecni na przyjęciu, byli zaskoczeni jakością polskich produktów. Goście próbowali dań, które książę Karol oraz William i Kate degustowali podczas swoich podróży do Polski. Konstatacja była oczywista: polska kuchnia jest jedną z najciekawszych w Europie.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION