Aktualności

Podkarpackie Smaki nakarmią Wiedeńczyków

  • 22-03-2019

Stowarzyszenie „Pro Carpathia” zostało zaproszone – jako jedyny podmiot z Polski – na międzynarodowe targi pieczywa Kruste & Krume Brotfestival organizowane w sobotę, 23 marca 2019 r., na terenie Marx Halle w Wiedniu.

Udział w wyjeździe był możliwy dzięki pomocy Klastra Podkarpackie Smaki oraz Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

 

Kruste & Krume to święto piekarzy, którzy kochają dobry chleb i poświęcają się rzemiosłu, jakości i tradycji. Przyjeżdżają na tę imprezę najlepsi piekarze z całej Austrii i gościnnie z sąsiednich krajów: Słowacji, Słowenii, Węgier i po raz pierwszy z Polski. Wystawiają się na tej imprezie stosika dziesiątków tradycyjnych piekarni, które chętnie odwiedzają tysiące Wiedeńczyków.

- Skoro nas zaproszono to i my zaprosiliśmy najlepsze podkarpackie piekarnie z tradycyjnymi, regionalnymi, a także ekologicznymi wyrobami do udziału w tym przedsięwzięciu. Aż sześć z nich to członkowie Klastra Podkarpackie Smaki, do tego dobraliśmy jeszcze biszkopty jarosławskie z dwóch firm z Jarosławia oraz pieczywo trwałe, m.in. precle z Rzeszowa – wylicza Krzysztof Zieliński ze Stowarzyszenia „Pro Carpathia”. – Zabieramy ze sobą pełny samochód dostawczy wyrobów piekarniczych i cukierniczych i traktujemy to jako działania promujące nasze podkarpackie tradycje piekarnicze w stolicy Austrii.

 

Na wydarzenie w Wiedniu zostaną przywiezione wyroby producentów, członków Klastra Podkarpackie Smaki:


• Piekarnia Elżbieta Nawłoka „HELVA” w Rzeszowie

• Piekarnia Radosna Twórczość w Boguchwale

• Piekarnia „G. W. Kłaczyńscy” Witold Kłaczyński w Mielcu

• Piekarnia Grażyna Kiełtyka we wsi Łężany k. Krosna

• Piekarnia „Baszpol” w wsi Grzegorzówka (gm. Hyżne)

• Zakład Cukierniczo-Piekarniczy „IZA” Izabela Szczęch w Rzeszowie

• Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula z Jarosławia

• Fabryka Pieczywa Cukierniczego „SAN”- Pajda sp. z o.o. w Jarosławiu

• Zakład Pieczywa Trwałego Bogumiła Ramska z Rzeszowa

 

Udział w prezentacji podkarpackich wyrobów piekarniczych bierze także udział Piekarnia Drzewna „ANMAR” z Rogóżna k. Łańcuta.

 

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION