KALENDARZ IMPREZ

Sobota, 28 Listopada 2020
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Aktualności

W Kolbuszowej smakowano kapustę ziemniaczaną

  • 20-05-2013
W sobotę, 18 maja br. w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zakończono realizację projektu „Lasowiacka kapusta ziemniaczana na 12 sposobów”, który rozpoczął się w listopadzie 2012 r.

Od godz. 16.00 można było otrzymać bezpłatną miniksiążkę kucharską, porozmawiać z prowadzącą warsztaty, specjalistką lokalnej kuchni, Janiną Olszowy oraz etnografem dr. Krzysztofem Ruszlem. A przede wszystkim posmakować różnych rodzajów tego regionalnego rarytasu przygotowanego przez okoliczne Koła Gospodyń Wiejskich, obejrzeć pokaz sadzenia ziemniaków w wykonaniu zespołu Górniacy i posłuchać muzykowania.

- Projektem „Lasowiacka kapusta ziemniaczna na 12 sposobów” chcieliśmy przypomnieć o wysokich kulinarnych i kulturowych wartościach kuchni regionalnej i przybliżyć smak potrawy zupełnie nieznanej w innych częściach kraju. Kapusta ziemniaczana to potrawa o zwodniczej nazwie, bowiem zawsze przyrządza się ją z ziemniaków, ale nigdy z kapusty! Danie to w 2007 r. uhonorował Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisem na listę produktów tradycyjnych – powiedział Jacek Bardan, dyrektor MKL.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION