W Kolbuszowej smakowano kapustę ziemniaczaną
W sobotę, 18 maja br. w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zakończono realizację projektu „Lasowiacka kapusta ziemniaczana na 12 sposobów”, który rozpoczął się w listopadzie 2012 r.
Od godz. 16.00 można było otrzymać bezpłatną miniksiążkę kucharską, porozmawiać z prowadzącą warsztaty, specjalistką lokalnej kuchni, Janiną Olszowy oraz etnografem dr. Krzysztofem Ruszlem. A przede wszystkim posmakować różnych rodzajów tego regionalnego rarytasu przygotowanego przez okoliczne Koła Gospodyń Wiejskich, obejrzeć pokaz sadzenia ziemniaków w wykonaniu zespołu Górniacy i posłuchać muzykowania.
- Projektem „Lasowiacka kapusta ziemniaczna na 12 sposobów” chcieliśmy przypomnieć o wysokich kulinarnych i kulturowych wartościach kuchni regionalnej i przybliżyć smak potrawy zupełnie nieznanej w innych częściach kraju. Kapusta ziemniaczana to potrawa o zwodniczej nazwie, bowiem zawsze przyrządza się ją z ziemniaków, ale nigdy z kapusty! Danie to w 2007 r. uhonorował Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisem na listę produktów tradycyjnych – powiedział Jacek Bardan, dyrektor MKL.