KALENDARZ IMPREZ

Sobota, 5 Grudnia 2020
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Aktualności

Przy muzyce, ze smakiem

  • 17-05-2013
Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza 18 maja br. (sobota) do skansenu na uroczyste zakończenie projektu „Lasowiacka kapusta ziemniaczana na 12 sposobów”. Podczas spotkania, które zaplanowano na godz. 16.00 odbędzie się: promocja miniksiążki kucharskiej, spotkanie z prowadzącą warsztaty – specjalistką lokalnej kuchni panią Janiną Olszowy oraz etnografem – dr. Krzysztofem Ruszlem, degustacja różnych rodzajów tego regionalnego rarytasu przygotowanego przez okoliczne Koła Gospodyń Wiejskich, pokaz sadzenia ziemniaków w wykonaniu zespołu Górniacy i muzykowanie z Kocirbą. Wstęp bezpłatny.

Projektem „Lasowiacka kapusta ziemniaczna na 12 sposobów” chcieliśmy przypomnieć o wysokich kulinarnych i kulturowych wartościach kuchni regionalnej i przybliżyć smak potrawy zupełnie nieznanej w innych częściach kraju. Kapusta ziemniaczana to potrawa o zwodniczej nazwie, bowiem zawsze przyrządza się ją z ziemniaków, ale nigdy z kapusty. Danie to w 2007 r. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisem na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION