Przy muzyce, ze smakiem
Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza 18 maja br. (sobota) do skansenu na uroczyste zakończenie projektu „Lasowiacka kapusta ziemniaczana na 12 sposobów”. Podczas spotkania, które zaplanowano na godz. 16.00 odbędzie się: promocja miniksiążki kucharskiej, spotkanie z prowadzącą warsztaty – specjalistką lokalnej kuchni panią Janiną Olszowy oraz etnografem – dr. Krzysztofem Ruszlem, degustacja różnych rodzajów tego regionalnego rarytasu przygotowanego przez okoliczne Koła Gospodyń Wiejskich, pokaz sadzenia ziemniaków w wykonaniu zespołu Górniacy i muzykowanie z Kocirbą. Wstęp bezpłatny.
Projektem „Lasowiacka kapusta ziemniaczna na 12 sposobów” chcieliśmy przypomnieć o wysokich kulinarnych i kulturowych wartościach kuchni regionalnej i przybliżyć smak potrawy zupełnie nieznanej w innych częściach kraju. Kapusta ziemniaczana to potrawa o zwodniczej nazwie, bowiem zawsze przyrządza się ją z ziemniaków, ale nigdy z kapusty. Danie to w 2007 r. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisem na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych.