KALENDARZ IMPREZ

Sobota, 5 Grudnia 2020
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Aktualności

Dukielskie specjały w Chyrowej

  • 19-05-2013
Gmina Dukla zaprosiła dziennikarzy na degustację produktów i potraw lokalnych, regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych, która odbyła się w Gościńcu Chyrowianka w Chyrowej 17 maja br. Konferencja była elementem realizowanego przez gminę Dukla projektu „Dukielskie specjały – kto, gdzie i jakie”, współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego Programu Współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

Bandurzak i serwatczanka to potrawy, które są znane i przygotowywane tylko w tej części Beskidu Niskiego. Nie tylko te smakołyki przywiozły ze sobą panie z lokalnych kół gospodyń wiejskich, między innymi z Głojsc, Iwli, Barwinka, Wietrzna i Równego. Jak można było się przekonać Dukielszczyzna słynie również z wybornych miodów, a także wyrobów wędliniarskich i nabiału. Zaprezentowali je z kolei: Pasieka Ekologiczna Krzysztof i Marta Bałon z Niżnej Łąki, Zakład Mięsny „Jasiołka” z Duki oraz Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne FIGA Waldemar i Tomasz Maziejuk - wszyscy członkowie Klastra Podkarpackie Smaki.

Przepisy na prezentowane produkty i dania znalazły się w przygotowanej publikacji pt. „Dukielskie specjały - gdzie i kto”. W czasie imprezy odbył się także występ Zespołu Śpiewaczego „Wietrznianki”
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION