Serowy mini słownik
Mini słownik „serowych” terminów:
bryndza – miękki podpuszczkowy ser z owczego mleka
bundz (bunc) – ser z mleka owczego, rodzaj twarogu
gołka – wędzony krowi ser zbliżony do oscypka
gruda – świeży ser owczy po wyjęciu z serwatki
hurda – tłusta żentyca z wierzchu kotła, wyrabiano z niej masło owcze
maślanka – napój mleczny powstały po oddzieleniu tłuszczu od śmietany
oscypek – twardy wędzony ser z mleka owczego, może mieć do 40% mleka od krów rasy czerwonej
redykołka – ser z resztek przetworzonego bundzu, pozostałego z wyrobu oscypka
ser gazdowski – twardy ser z mleka krowiego, kształtem zbliżony do oscypka
ser wędzony – twardy ser pełnotłusty, podpuszczkowy, najlepiej owczy, dojrzewający
serwatka – ciecz będąca pozostałością po całkowitym ścięciu mleka krowiego
twaróg (ser biały) – produkt wytwarzany z mleka, zaliczany do serów świeżych
żentyca – ciecz (serwatka) z mleka owczego, ściętego podpuszczką