Aktualności

Gdzie można dobrze zjeść (14)

  • 24-01-2014
W dawnych zabudowaniach podworskich w Jasionce k. Rzeszowa (zaraz za bramą, po prawej stronie) czynna jest Karczma przy Dworze – na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - serwująca ciekawe regionalne dania kuchni karpackiej i węgierskiej.

Specjalnością lokalu są potrawy z żeberek i pierogi (np. z mąki razowej, ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami), a także golonka i pstrąg na różne sposoby (np. zapiekany z boczkiem). Rewelacyjna jest siorba karpacka (polewka maślarza z ziemniakami i żeberkiem baranim), podobnie jak i inne przygotowywane tu zupy, np. kysyłycia (z grzybami, świńskim ryjem i wędzonymi śliwkami) czy barszcz biały owsiany (z jajkiem, boczkiem i kawałkiem białej kiełbasy).

Kolejny temat to kuchnia węgierska. Dobra jak twierdzą znawcy także w wydaniu lokalnym: rosół gulyas po węgiersku (mięso drobiowe, kluseczki, warzywa, mielona papryka), babgulyas (golonka, warzywa, fasola, przyprawy) czy wieprzowina po tokajsku (szynka, sos z białego wina i śmietany),

Więcej informacji: www.karczma.rzeszow.pl
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION