Stowarzyszenie Portius zaprasza 26 stycznia br. (niedziela) o godz. 12.00 do Klubokawiarni Ferment (ul. Portiusa 4) w Krośnie na ostatnie już spotkanie ze specjałami lokalnymi z cyklu „Weź tradycyjne smaki na warsztat”. O tradycyjnych konfiturach, powidłach, dżemach i innych przetworach owocowych opowiedzą lokalni wytwórcy. Wstęp wolny.Najpierw sprawdzali jak się robi, a później jak smakują tradycyjne wędliny rzemieślnicze. Na kolejnych warsztatach degustowali nalewki autorstwa Tadeusza Gajewskiego i Huberta Bochnaka. 5 stycznia br. uczestnicy warsztatów dowiedzieli się, że pierogi można robić na wiele sposobów. Jest sposób „dukielski”, ale i „zręciński”. Były pierogi ruskie, z mięsem, z jagodami, ale i zapiekane na cieście drożdżowym.
12 stycznia br. Klubokawiarnia zamieniła się w małą piekarnię. Piekarz Marek Kiełtyka z siostrą Małgorzatą (członkowie Klastra Podkarpackie Smaki) spowodowali, że w powietrzu unosił się zapach świeżego, ciepłego pieczywa. Przekazali wiedzę, jak robi się takie pieczywa z chrupiącą skórka, aromatycznym wnętrzem, przyprawami i posypkami. Potem – 19 stycznia br. – odbył się pokaz wytwarzania sera z krowiego mleka. Mistrzami ceremonii byli Państwo Kacprzykowie, którzy prowadzą gospodarstwo Farfurnia w Zawadce Rymanowskiej.
Projektu „Weź tradycyjne smaki na warsztat. Promocja produktów regionalnych wśród mieszkańców Krosna i powiatu oraz turystów”, współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.