Aktualności

Co to jest jużyna?

  • 25-01-2014
Jużyna - przestarzale (tak to określa słownik) tak nazywano podwieczorek. Według „Encyklopedii staropolskiej” Zygmunta Glogera gościom w domach polskich podawano na jużynę owoce, ciasta, śmietanę lub kurczęta z sałatą.

Z kolei w okolicach Sędziszowa Małopolskiego – jak wspomina Henryk Szczęch - przed wojną mówiono tak na kanapkę z serem białym wymieszanym z masłem. Była to piętka (dupka, skibka) chleba z wybranym środkiem, a zamiast niego wkładano tam ser z masłem i to wszystko przykryte było pajda chleba.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION