I tylko szkoda, że to w Krakowie
Lipowa 6F w Krakowie to adres, pod którym, przekornie, bo w przemysłowej okolicy, można poznać jedne z najbardziej naturalnych pereł winiarstwa europejskiego. Krako Slow Wines to zarówno winebar, sklep, jak i kolekcja win naturalnych Europy Środkowej i Wschodniej.
Gdzie można dobrze zjeść (25)
Restauracja Dworu Ostoya w Jasionce znajduje się w zabytkowym dworze zbudowanym na początku XIX w., który obecny wygląd uzyskał po rozbudowie w 1887 r. zaprojektowanej przez krakowskiego architekta Tadeusza Stryjeńskiego. Po żmudnych pracach konserwatorskich budowli przywrócono charakter wiejskiej rezydencji szlacheckiej. dzisiaj w jej stylowych wnętrzach można zjeść potrawy kuchni staropolskiej i myśliwskiej. W 2002 r. restauracja otrzymała wyróżnienie na Ogólnopolskim Festiwalu Kuchni Dworskich w Baranowie Sandomierskim.
Pomocny w miłości, sam zakochany
Zgodnie z legendą Walenty z wykształcenia był lekarzem, z powołania duchownym. Żył w III wieku w Cesarstwie rzymskim za panowania Klaudiusza II Gockiego.
„Zapustowo-ostatkowe faworki”
Ciekawe i praktyczne zajęcia poświęcone tradycji i obyczajom zapustów i ostatków karnawałowych. Na lekcji uczniowie będą wyrabiać i smażyć faworki oraz róże karnawałowe. Zapisy do 13 lutego
Miody z bieszczadzkich łąk
W pasiece Zbigniewa Greli powstają doskonałe miody, i to zarówno te w słoikach, jak i w butelkach – czyli miody pitne. Sam określa jest mianem miody bieszczadzkie. Posiadają one chronioną nazwę pochodzenia, wyróżnia je także opakowanie.
Takich orędowniczek tradycji daj nam Panie jak najwięcej
Janina Gołąbek - założycielka Stowarzyszenia Miłośników Wsi Rogi i prezes Lokalnej Grupy Działania „Kraina Nafty”. Autorka książki „Dobra gospodyni cuda w domu czyni. Rzecz o rogowskiej tradycji i kuchni” opisującej barwnie cały rok obrzędowy od wigilii do wigilii.
Zostawcie w spokoju dobrą żywność
Związek Przedsiębiorców i Pracodawców (i nie tylko) rusza z kampanią „Zostawcie w spokoju dobrą żywność", która jest wyrazem sprzeciwu wobec dyskryminacji polskich rolników, przedsiębiorców wykorzystujących tradycyjne receptury, restauratorów oraz amatorów „swojskiej" żywności.
Czy tak będzie wyglądać lista podkarpackich strat?
Do tej pory producentów tych wędlin chwalono, nagradzano, wyróżniano. Ich wędlinami, wędzonymi w dymie z drzew liściastych, zajadano się - były ozdobą niejednego stołu weselnego, świątecznego, prezydialnego czy wręcz naszego, codziennego, domowego.
Gdzie można dobrze zjeść (24)
Sale restauracji Hotelu Ambasadorskiego w Rzeszowie zajmują zabytkowe podziemia kamienicy przyrynkowej (Rynek 13-14). Jej przytulne wnętrza, oryginalny wystrój, a także ciekawostka – przeszklone połączenie baru z podziemna trasą turystyczną, stanowią o wyjątkowości tego miejsca. Zamówić można tu potrawy z kuchni europejskich, ale dla nas najciekawsze będą dania z podkarpackim rodowodem. Tym bardziej, że kuchnia restauracji promuje zasady Slow Food, czyli regionalną naturalną żywność.
Gdzie można dobrze zjeść (23)
Bieszczady przodują w ilości miejsc z klimatem i dobrym jedzeniem. Do tej czołówki należy niewątpliwie Karczma Chata Wędrowca w Wetlinie. Jej wystrój miele zaskakuje ciepłem i trochę rustykalną formą, szczególnie tych którzy zachodzą tu po raz pierwszy. I to zarówno do pijalni piwa oraz wina na parterze, jak i restauracji na piętrze.