Aktualności

I tylko szkoda, że to w Krakowie

  • 10-02-2014
Lipowa 6F w Krakowie to adres, pod którym, przekornie, bo w przemysłowej okolicy, można poznać jedne z najbardziej naturalnych pereł winiarstwa europejskiego. Krako Slow Wines to zarówno winebar, sklep, jak i kolekcja win naturalnych Europy Środkowej i Wschodniej.

Gdzie można dobrze zjeść (25)

  • 09-02-2014
Restauracja Dworu Ostoya w Jasionce znajduje się w zabytkowym dworze zbudowanym na początku XIX w., który obecny wygląd uzyskał po rozbudowie w 1887 r. zaprojektowanej przez krakowskiego architekta Tadeusza Stryjeńskiego. Po żmudnych pracach konserwatorskich budowli przywrócono charakter wiejskiej rezydencji szlacheckiej. dzisiaj w jej stylowych wnętrzach można zjeść potrawy kuchni staropolskiej i myśliwskiej. W 2002 r. restauracja otrzymała wyróżnienie na Ogólnopolskim Festiwalu Kuchni Dworskich w Baranowie Sandomierskim.

Pomocny w miłości, sam zakochany

  • 09-02-2014
Zgodnie z legendą Walenty z wykształcenia był lekarzem, z powołania duchownym. Żył w III wieku w Cesarstwie rzymskim za panowania Klaudiusza II Gockiego.

„Zapustowo-ostatkowe faworki”

  • 09-02-2014
Ciekawe i praktyczne zajęcia poświęcone tradycji i obyczajom zapustów i ostatków karnawałowych. Na lekcji uczniowie będą wyrabiać i smażyć faworki oraz róże karnawałowe. Zapisy do 13 lutego

Miody z bieszczadzkich łąk

  • 08-02-2014
W pasiece Zbigniewa Greli powstają doskonałe miody, i to zarówno te w słoikach, jak i w butelkach – czyli miody pitne. Sam określa jest mianem miody bieszczadzkie. Posiadają one chronioną nazwę pochodzenia, wyróżnia je także opakowanie.

Takich orędowniczek tradycji daj nam Panie jak najwięcej

  • 07-02-2014
Janina Gołąbek - założycielka Stowarzyszenia Miłośników Wsi Rogi i prezes Lokalnej Grupy Działania „Kraina Nafty”. Autorka książki „Dobra gospodyni cuda w domu czyni. Rzecz o rogowskiej tradycji i kuchni” opisującej barwnie cały rok obrzędowy od wigilii do wigilii.

Zostawcie w spokoju dobrą żywność

  • 06-02-2014
Związek Przedsiębiorców i Pracodawców (i nie tylko) rusza z kampanią „Zostawcie w spokoju dobrą żywność", która jest wyrazem sprzeciwu wobec dyskryminacji polskich rolników, przedsiębiorców wykorzystujących tradycyjne receptury, restauratorów oraz amatorów „swojskiej" żywności.

Czy tak będzie wyglądać lista podkarpackich strat?

  • 05-02-2014
Do tej pory producentów tych wędlin chwalono, nagradzano, wyróżniano. Ich wędlinami, wędzonymi w dymie z drzew liściastych, zajadano się - były ozdobą niejednego stołu weselnego, świątecznego, prezydialnego czy wręcz naszego, codziennego, domowego.

Gdzie można dobrze zjeść (24)

  • 05-02-2014
Sale restauracji Hotelu Ambasadorskiego w Rzeszowie zajmują zabytkowe podziemia kamienicy przyrynkowej (Rynek 13-14). Jej przytulne wnętrza, oryginalny wystrój, a także ciekawostka – przeszklone połączenie baru z podziemna trasą turystyczną, stanowią o wyjątkowości tego miejsca. Zamówić można tu potrawy z kuchni europejskich, ale dla nas najciekawsze będą dania z podkarpackim rodowodem. Tym bardziej, że kuchnia restauracji promuje zasady Slow Food, czyli regionalną naturalną żywność.

Gdzie można dobrze zjeść (23)

  • 04-02-2014
Bieszczady przodują w ilości miejsc z klimatem i dobrym jedzeniem. Do tej czołówki należy niewątpliwie Karczma Chata Wędrowca w Wetlinie. Jej wystrój miele zaskakuje ciepłem i trochę rustykalną formą, szczególnie tych którzy zachodzą tu po raz pierwszy. I to zarówno do pijalni piwa oraz wina na parterze, jak i restauracji na piętrze.
1  «««  245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253  »»»  285
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION