Karnawał, zapusty to okres zimowych balów, maskarad, pochodów i zabaw. Rozpoczyna się najczęściej w dniu Trzech Króli, a kończy we wtorek przed Środą Popielcową, która oznacza początek wielkiego postu i oczekiwania na Wielkanoc.
Gdzie można dobrze zjeść (22)
Gościniec w Starym Siole Wetlinie, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, działa od 2002 r. w zaadaptowanej stare chacie ze wsi Zmiennica, spod Brzozowa, której najstarsze belki datowane są na 1905 r.
Będą tańce, muzyka na żywo i... tradycyjne staropolskie oczepiny. Biesiada odbędzie się w sobotę, 15 lutego br. w Gminnym Ośrodku Kultury we Frysztaku.
Gdzie można dobrze zjeść (21)
Sala gospody Zajazdu Pod Caryńską w Ustrzykach Górnych, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, udekorowana została w stylu bojkowskim. Na jej ścianach znajdują się rysunki wykonane przez artystów, którzy wzorowali się na motywach dekoracyjnych chętnie wykorzystywanych przez górali rusińskich Bojków.
Konkurs na świąteczny przysmak
Od soboty 1 lutego br. można głosować na najsmaczniejszy przepis w ramach projektu „Przepis na tradycje” Świąteczny Kiermasz Produktów Tradycyjnych i Regionalnych w Krośnie. Jego celem jest promocja regionalnych produktów.
Udział w konkursie bierze 13 wybranych świątecznych przepisów:
Gdzie można dobrze zjeść (20)
Gospodarstwo Agroturystyczne Zagroda Magija w Orelcu to nieduże gospodarstwo, w którego skład wchodzą dwie drewniane chaty – modrzewiowa i jodłowa, a także „Wesoła Stodoła” (w 150-letniej stodole z bali odbywają się warsztaty rękodzielnicze, spotkania z ciekawymi ludźmi, prezentacje, koncerty, biesiady, wystawy), ruska bania oraz piwnica winna „Pieczara Węgrzyna” (wypełniona karpackimi winami, kilkunastoma rodzajami nalewek oraz piwem własnej roboty).
Wieczór z żydowska nostalgią
W sobotę, 1 lutego br. artystyczno-kulinarne wydarzenie w Grand Hotelu w Rzeszowie. Wieczór kuchni żydowskiej w oprawie przedstawienia sztuki „Dybuk” w wykonaniu Teatru Przedmieście.
Projekt Mistrzowie Kuchni
Trwają zapisy na III edycję (4 ostatnie grupy) bezpłatnych szkoleń kucharskich w ramach Projektu Mistrzowie Kuchni. Jego głównym celem jest podniesienie kompetencji kucharskich 100 kucharzy/kucharek z 70 mikro i małych przedsiębiorstw z województwa podkarpackiego.
Zimą też można się dobrze bawić
Zima to śnieg i mknące po nim sanie, a kulig to niesamowita frajda. Siedlisko Janczar w Pstrągowej, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, zaprasza do skorzystania z możliwości przejażdżki po pięknej okolicy saniami zaprzęgniętymi w konie.
Gdzie można dobrze zjeść (19)
Restauracja Pałacyk w Łańcucie ma swoją siedzibę w budynku, który zbudował w 1904 r. Filip Sanbra-Kahne, były uczestnik Powstania Styczniowego w szeregach Żuławów Śmierci. W czasie potyczek utracił prawą rękę zyskując przydomek „Sanbra”.