Aktualności

Kilka słów o piekarzach, chlebie i nie tylko

  • 30-01-2014
Chleb w tradycji polskiej był zawsze symbolem pomyślności i dostatku, gdyż nie dla wszystkich był codziennym pożywieniem. Biedniejsi mogli go jeść jedynie od święta. W przeszłości mówiono, że chleb to w domu włodarz, w pracy przyjaciel, w drodze towarzysz.

Obrońcy wędzonek zorganizowali się

  • 29-01-2014
28 stycznia br. w Ładnej koło Tarnowa odbyło się zebranie Komitetu Obrony Wędlin Wędzonych Tradycyjnie, w którym wzięli udział przedstawiciele 107 firm stosujących tradycyjne metody wędzenia wędlin z województwa podkarpackiego, małopolskiego i świętokrzyskiego.

Malarstwo Bigdy witane ze smakiem

  • 29-01-2014
Chaty skansenu z Markowej, zamek w Krasiczynie, bawiące się na brzegu Jeziora Tarnobrzeskiego dzieci, młodzi ludzie spacerujący po rzeszowskim deptaku, procesja z okazji Bożego Ciała, podkarpacka fauna i flora – tak swój region postrzega pochodzący z Mielca artysta malarz Stanisław Bigda.

Panaceum na wszelkie zło

  • 29-01-2014
Miód jest jedynym produktem, który się nie psuje, może ulec jedynie zakwaszeniu, na przykład w kontakcie z ludzką śliną. W grobowcach faraonów znajdowano miód sprzed tysięcy lat wciąż nadający się do spożycia.

Po prostu przepisy Pani Luśki

  • 28-01-2014
Stowarzyszenie Kulturalne „Dębina” w Krościenku Wyżnym k. Krosna działa od 1998 r. Jednym z pomysłów tej organizacji na promocję lokalnego dziedzictwa kulturowego są wydawnictwa, z których jedno szczególnie mnie zainteresowało. Chodzi...

Gdzie można dobrze zjeść (18)

  • 28-01-2014
Kawiarnia Piwniczka w Ustrzykach Dolnych zajmuje - zgodnie z nazwą – podziemia kamienicy Rynek 17. Oferuje proste dania kuchni polskiej oparte na świeżych produktach. Stąd też w menu możemy znaleźć na przystawkę proziaki z masłem czosnkowym i chleb ze smalcem podawany z ogórkiem kiszonym...

No i stuknęła nam 10-tka

  • 27-01-2014
Podobno przy tak młodym wieku, nie ma się co za bardzo tym faktem chwalić. Jednak, gdy dotyczy to organizacji pozarządowej, to już powód do lekkiej dumy chyba jednak jest.

I dla ducha i dla ciała

  • 27-01-2014
W sobotę, 1 lutego br. czeka nas niezwykłe artystyczne wydarzenie w Grand Hotelu w Rzeszowie. Wieczór kuchni żydowskiej w artystycznej oprawie przedstawienia sztuki „Dybuk” w wykonaniu Teatru Przedmieście. Tytułowy „dybuk” to w mistycyzmie...

Gotuj lokalnie - projekt dla szkół gastronomicznych

  • 27-01-2014
Bryndza podhalańska, podkarpacki miód spadziowy czy kaszubska truskawka – te oraz inne regionalne produkty, staną się podstawą do kreowania nowoczesnej kuchni polskiej. Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej zaprasza szkoły gastronomiczne do wzięcia udziału w projekcie „Gotuj lokalnie”. Nabór trwa do 28 lutego br...

Gdzie można dobrze zjeść (17)

  • 27-01-2014
W drewnianej Oberży Biesisko w Przysłupiu, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, można wybierać z dań kuchni staropolskiej i regionalnej: chłodnik z botwinki z jajem, zupa czosnkowa z grzankami, fuczki (placki kapuściane ze śmietaną...
1  «««  247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255  »»»  285
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION