Aktualności

Gdzie można dobrze zjeść (16)

  • 26-01-2014
Karczma Brzeziniak w Przysłupiu, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, znajduje się w obrębie „Siedliska Brzeziniak” – zespołu budynków noclegowych i rekreacyjnych (m.in. Pensjonat Matecznik i Młodniak, Galeria Fantasmagoria).

 Przygotowywane są tu dania kuchni polskiej, ukraińskiej i regionalnej: bojkowska zupa borowikowa (przyrządzana jest według przepisu z ok. 1650 r., podawano ją na stołach dworskich w dawnych Bieszczadach), mołdawski specjał (pierś kurczęcia w winno-ziołowej marynacie z warzywami), olbrzymki huculskie (pierogi wypełnione ziemniakami, serem, boczkiem, polewane masłem czosnkowym), wilczy przysmak (baranie żeberka duszone w sosie własnym), przekąska Bacy (pieczona baranina), bliny po łemkowsku (placki ziemniaczane z gulaszem), bliny po ukraińsku.
Karczma specjalizuje się w serwowaniu pstrąga, według własnej receptury na różne sposoby: Pstrąg Boba z Brzozowego Lasu, Pstrąg Przysmak Niedźwiedzi smażony, czosnkowo-musztardowy, Pstrąg Warszawiaka ma parze, z warzywami w sosie cytrynowo-maślanym, czy pstrąg grillowany w marynacie koperkowo-pietruszkowej.

Do lokalnych specjalności, które na pewno wejdą do kanonu kuchni bieszczadzkiej XX wieku można zaliczyć dwie potrawy: Bieszczadzką Normalkę (gulasz z kaszą i ogórkiem kiszonym) oraz Golonkę Trapera podawaną z chlebem, chrzanem i musztardę.

Więcej informacji: www.karczmabrzeziniak.pl
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION