KALENDARZ IMPREZ

Sobota, 21 Lipca 2018
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Aktualności

Wędliny z Dukli na targach BioFach

  • 12-03-2013
W dniach 13-16 lutego br. wiele polskich firm uczestniczyło w Międzynarodowych Targach Żywności i Produktów Ekologicznych BioFach w Norymberdze. Nie mogło na nich zabraknąć wyrobów ekologicznych Zakładu Mięsnego „Jasiołka” z Dukli, członka Klastra...

Podkarpacki klaster żywności tradycyjnej

  • 10-03-2013
Wywiad z Krzysztofem Staszewskim, prezesem Stowarzyszenia „Pro Carpathia”, które zajmuje się koordynacją działań Klastra „Podkarpackie Smaki”...

Pizza made in Rzeszów

  • 09-03-2013
Pizza, jedna z najbardziej popularnych na świecie potraw o włoskim rodowodzie, doczekała się swojej podkarpackiej wersji. Do klasycznych już nazw typu pizza neapolitańska, zwanej także czasami margherita, suprem, sycylijska, biała lub pizza typu Lazio...

Karpatki uratowane

  • 07-03-2013
Koza rasy karpackiej to stara rasa kóz, licznie występująca na przełomie XIX i XX w. na terenach górskich i podgórskich, m.in. dzisiejszego Podkarpacia. Z czasem została wyparta przez uszlachetnione gatunki, aż do niemal całkowitego zaniku rasy...

Powiat Stalowowolski od kuchni

  • 05-03-2013
Fachowcy wiedzą, że w Chwałowicach gospodynie wyczarowują kulinarne cuda z fasoli. Jak chcemy spróbować ciekawych dań z kaszy jaglanej – to koniecznie udajmy się do Pysznicy. Najlepsze bułeczki z jagodami zjemy w Lipie, a gęś – w Pilchowie...

Na Podkarpaciu przybyło

  • 27-02-2013
W pierwszej połowie lutego br. na „Listę Produktów Tradycyjnych” przybyło 6 nowych wpisów. Po dwa z Małopolski (jajka oraz tuszka zielononóżki kuropatwianej) i Podkarpacia (szyszka weselna grodziska i placki kapuściane - szandorki), po jednym...

II półfinał BlogerChef'a – pod znakiem kuchni myśliwskiej i nie tylko...

  • 25-02-2013
W dniach 15-17 lutego 2013 r. we wspaniałych wnętrzach Zamku Dubiecko odbył się drugi już półfinał konkursu BlogerChef. Towarzyszyło mu mnóstwo pozytywnych emocji i świetnej zabawy...

I Międzynarodowe Forum „Kuchnia Galicyjska: wielkie tradycje - wielka przyszłość”

  • 25-02-2013
Konferencja naukowa, jarmark produktów galicyjskich, pierwszy po II wojnie światowej wspólny polsko-ukraiński pokaz gastronomiczny. Wydarzenia te będą miały miejsce w czasie „Międzynarodowego Forum Kuchni Galicyjskiej” które odbędzie się...

Nowa wystawa w MKL w Kolbuszowej

  • 18-02-2013
Stowarzyszenie „Pro Carpathia” wspólnie z partnerami z Czech, Węgier i Słowenii realizuje projekt „Promocja tradycyjnych form zbieractwa dzikich roślin w celu zniwelowania różnic społecznych i ekonomicznych w Europie Środkowej”. Głównym celem...

„Walentynki” ze smakiem

  • 14-02-2013
Pierniki w kształcie serca pieczone są w rzeszowskiej cukierni „IZA” tylko raz w roku, właśnie na 14 lutego, dzień św. Walentego...
1  «««  241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249  »»»  249
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION