Polskie pszczelarstwo w UE
W sobotę 22 lutego br. w Instytucie Rolnictwa Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Sanoku odbędzie się konferencja połączona z kiermaszem sprzętu do pasiek i produktów pszczelich. Początek godz. 9.30 w Instytucie budynek F, wejście od ul. Żwirki i Wigury.
Pisze ikony i zna tajniki ziół
Halina Krogulecka z Rzepedzi zajmuje się malarstwem i pisaniem ikon. Kto nie miał przyjemności dotąd widzieć tworzonych przez nią prac, niech zajedzie choćby do greckokatolickiej cerkwi w Wysoczanach i zobaczy namalowany przez nią ikonostas. Na co dzień dzieli czas pomiędzy prowadzenie domu, malowanie ikon i latem przyjmowanie turystów w swoim gospodarstwie, gdzie zawsze świeże warzywa, owoce i zioła się znajdą.
Dyrekcja Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza 22 lutego br. wszystkich smakoszy kuchni regionalnej na warsztaty kulinarne promujące tradycyjne specjały. Podczas spotkań można poznać przepisy na potrawy i przysmaki Lasowiaków i Rzeszowiaków uhonorowane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisem na Listę Produktów Tradycyjnych.
Gdzie można dobrze zjeść (29) Kresowe smaki w bieszczadzkim wydaniu
Ewa, Marcin Dobrowolscy i ich córka Zofia od 2003 r. prowadzą pensjonat czyli Gospodarstwo Agroturystyczne Willa Łuka w Wetlinie. Architektura tego obiektu, wystrój wnętrz mają nawiązywać do rodzinnych wspomnień z wołyńskiej Łuki, niegdyś leżącej w powiecie żytomierskim. Pensjonat słynie z tradycyjnie wędzonych wędlin i domowych konfitur. Od lat gościom na śniadanie podawane są pochodzące z własnej wędzarni: szynka, schab, karkówka, żeberka, piersi indycze i kurze, boczek (wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w październiku 2013 r., jako pierwszy bieszczadzki wyrób) i słonina.
Boczek z Wetliny to jedyny produkt z obszaru Bieszczadów wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Jego rejestracji dokonał Marcin Dobrowolski z Gospodarstwa Agroturystycznego Willa Łuka w Wetlinie.
22 lutego br. (sobota) w świetlicy wiejskiej w Huwnikach o godz. 9.00 odbędą się warsztaty stacjonarne w ramach projektu „Powrót do korzeni - propagowanie tradycyjnego sadownictwa i warzywnictwa na terenach cennych przyrodniczo Pogórza Przemyskiego”.
Jego celem jest propagowanie tradycji sadownictwa i ogrodnictwa na obszarze Pogórza Przemyskiego poprzez promocję produktów tradycyjnych, lokalnych i ekologicznych związanych z uprawą starych odmian drzew oraz roślin warzywnych. Organizatorami przedsięwzięcia są Fundacja Dziedzictwo Przyrodnicze oraz Lokalna Organizacja Turystyczna „Wrota Karpat Wschodnich”.
Warsztaty śpiewu tradycyjnego
Warsztaty odbędą się 1 marca br. (sobota) w godz. 14.00-18.00 w Rzeszowie w Centrum Sportu i Rekreacji Uniwersytetu Rzeszowskiego (ul. Ćwiklińskiej 2, bud. D1. Pierwsze piętro, Sala Seminaryjna).
Tradycja Beskidu w Krempnej
Gminny Ośrodek Kultury i Rekreacji w Krempnej realizuje projekt „Spotkania z tradycją i produktami regionalnymi w Gminie Krempna”. Pierwsze warsztaty kulinarne odbyły się już w ostatnią sobotę 15 lutego br. w Świątkowej. Następne, wszystkie o godz. 14.00, planowane są: 4 marca br. w Krempnej, 29 marca br. w Myscowej, 3 kwietnia br. w miejscowości Grab, pokaz kulinarny 10 maj br. w Krempnej.
Zapraszamy na wystawę „Świat obok nas. Obrzędowość doroczna w województwie śląskim”, w fotografii Roberta Garstki. Wystawa współorganizowana z Regionalnym Ośrodkiem Kultury w Katowicach czynna do 30 marca br. Do obejrzenia w Galerii „Magnez” Muzeum w Przeworsku.
O serach – także podkarpackich – w Krakowie
W czwartek 20 lutego br. o godz. 19.00 w Krako Slow Wines w Krakowie (ul. Lipowa 6F) spotkanie z cyklu „Podwieczorek na dwa kieliszki” Mariusza Kapczyńskiego.