Gdzie można dobrze zjeść (30) Kawiarnia Młyn oczywiście we młynie
Ta kawiarnia w Ustrzykach Dolnych (ul. Fabryczna 12) to zadziwiające miejsce. Znajduje się ona bowiem w obiekcie, który łączy w sobie dwie funkcje.
Kraków potrafi się dobrze – kulinarnie - bawić
Zapowiadałem już spotkanie z cyklu „Podwieczorek na dwa kieliszki” w winebarze Krako Slow Wines w Krakowie (ul. Lipowa 6F). Głównym bohaterem imprezy był znawca serów i twórca określenia „sery zagrodowe” - Gienio Mientkiewicz, którego chyba nie trzeba przedstawiać. Opowiadał ciekawie o swojej drodze życiowej, niekiedy zdaje się dość wyboistej, polskich serowarach, o tym jak łatwo jest zrobić ser, ale jednocześnie jak trudno jest zrobić ser wybitny. Na ulicę Lipową przyjechali również producenci polskich serów zagrodowych, m.in. Bożena Sokołowska (sery Łomnickie) oraz Wawrzyniec Maziejuk (z Rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego „FIGA” z Mszany www.serykozie.pl, członek Klastra Podkarpackie Smaki) – z serami, które można było zakupić.
Dym naturalny czy kondensat?
Od wieków postawa prometejska oznacza bunt przeciwko boskim wyrokom i siłom natury oraz cierpienie własne w imię szczęścia ogółu. Może zostawmy tylko bunt przeciwko boskim wyrokom i - toutes proportions gardèes - BUNTUJMY SIĘ WSZYSCY PRZECIWKO UNIJNYM DYREKTYWOM W SPRAWIE WĘDZENIA.
Bo jak dzisiaj widać wyroki Unii są bezdyskusyjne. W Unii pracowano nad zawartością „szkodliwych substancji” od kilku lat, cały czas obecni tam byli nasi europosłowie. Ciekawa jestem co przez wszystkie lata robili w tej sprawie. Czy oni naprawdę tak mało wiedzą o swoim kraju, że nie zdawali sobie sprawy, że zwycięstwo ogromnych kombinatów wędliniarskich stosujących „wstrzykiwanie sztucznego dymu” nie poprawi jakości wędlin za to zrujnuje setki polskich małych producentów produkujących smacznie tradycyjnymi metodami.
Po galicyjsku, i też kulinarnie
Koło Przewodników Turystycznych PTTK w Przemyślu zaprasza mieszkańców Przemyśla, gości i turystów na VII edycję obchodów „Międzynarodowego Dnia Przewodnika Turystycznego”, które odbędą się 21 lutego br. ( piątek) w godz. 18.00-21.00 - rozpoczęcie na Rynku przy Bramie Rycerskiej. „Wehikuł czasu” pozwoli uczestnikom cofnąć się w czasie do 1914 r.
Przyszli kucharze będą mieli sprzęt
Dzięki udziałowi w unijnym projekcie „Podkarpacie stawia na zawodowców” 12 rzeszowskich szkół pozyska wyposażenie, które pozwali podnosić kwalifikacje kształcącej się w nich młodzieży. Uczniowie Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie (członek Klastra Podkarpackie Smaki) będą gotować na sprzęcie, który pozwoli im nauczyć się najnowszych technik gotowania.
Rośnie poparcie dla polskich rolników
- Europejska Grupa Koordynacyjna Via Campesina (ECVC) popiera działania Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi oraz lokalnych zwolenników polskich gospodarstw rodzinnych, którzy będą protestować dzisiaj, 20 lutego br. przed Polską Ambasadą w Londynie, aby zwrócić uwagę na przesadnie surowe przepisy sanitarne i higieniczne narzucone małym polskim rolnikom, którzy chcą sprzedawać swoją tradycyjną żywność wytwarzaną w gospodarstwach - czytamy w komunikacie prasowym ECVC. Organizacja domaga się działań umożliwiających polskich rolnikom sprzedaż artykułów produkowanych w ich gospodarstwach.
Gościniec „Dębowa Gazdówka”, członek Karpackiego Klastra Turystycznego, położony jest 5 km od Ustrzyk Dolnych w miejscowości Łodyna. Bezpośrednie sąsiedztwo (800 m) największej stacji narciarskiej w Bieszczadach – Laworty to niewątpliwie największy atut. Zimą wieczory przy kominku, kuligi, ogniska, a po całodziennym szusowaniu odpoczynek w saunie są dodatkowymi atutami. „Dębowa Gazdówka” jest położona niecałe 8 km od granicy państwa - Krościenka. Stąd już godzina jazdy i można zwiedzać Lwów.
Podkarpackie pszczoły wyczuły już wiosnę?
Pierwsze w tym roku obloty pszczół zaobserwowali pszczelarze w Podkarpackiem. Zdaniem Romana Bartonia, prezesa Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie, owady przetrwały zimę w wyjątkowo dobrej kondycji, a ich aktywność może być symptomem zbliżającej się wiosny. W ciągu ostatnich kilku dni było słonecznie, a dodatnie temperatury powietrza oraz brak śniegu sprawiają, że pszczoły zaczynają opuszczać ule.
Szansa dla producentów tradycyjnych wyrobów mleczarskich
Małe rodzinne firmy i spółdzielnie będące producentami tradycyjnych specjałów mleczarskich mają szansę na pomoc w ramach Projektu TRADEIT, który jest realizowany w ośmiu krajach Unii Europejskiej w tym także w Polsce. Pierwsze spotkanie i warsztaty dla mleczarskich producentów żywności z Podkarpackiego odbyły się w Urzędzie Marszałkowskim.
Kolbuszowski „Orzech” eksporterem
W 2013 r. sprzedaż eksportowa Zakładów Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „Orzech” z Kolbuszowej stanowiła 30 proc. obrotów firmy. Główne kierunki wysyłki to USA, Australia, Kanada, Hiszpania, Wielka Brytania, Irlandia, Rumunia i Słowacja. Aktualnie prowadzone są rozmowy, których celem jest większa obecność na rynku niemieckim, francuskim i na rynkach wschodnich.