100 gram dżemu to aż 60 g rabarbaru i 9 g płatków róży. Pozostałe dodatki to pektyna, kwas cytrynowy i cukier. Został on wyprodukowany przez panie z Zagrody Handzlowianka w Handzlówce k. Łańcuta. W efekcie ich pracy powstał pyszny, aromatyczny, pachnący różą dżem.
- Z jego przygotowaniem jest sporo pracy. Bazą jest rabarbar, natomiast aromat daje ucierana róża. Każdy płatek róży trzeba było oczyścić i oderwać część białą u nasady, aby dżem nie był gorzki. W efekcie powstał pachnący różami dżem, który zmieni smak naleśników lub kromki chleba. Można dodać go również do ciast lub deserów – dodaje dyrektor Ewelina Nycz.
Dla niecierpliwych i mieszkających w Rzeszowie polecamy wizytę w naszym sklepie stacjonarnym na II piętrze kamienicy Rynek 16. Czekają tu m.in. słoiczki z dżemem, których wyprodukowano tylko… 100 sztuk. To już 12 produkt własny zaprojektowany w całości przez Stowarzyszenie „Pro Carpathia”.