Aktualności

Mocna ekipa z Podkarpackiego w Brukseli

  • 21-12-2018

Trzy dni na Polska Food Festiwal w Brukseli to mocny podkarpacki „akcent”. Wśród wystawców dominowały produkty spożywcze z naszego regionu. Część z nich – członków Klastra Podkarpackie Smaki - znalazła się na wspólnym stoisku po tym szyldem.

 

Szczególnym uznaniem cieszyły się chleby Piekarni Radosna Tworczosc z Boguchwały. Praktycznie sprzedano wszystkie słoikowe wyroby Smak-Górno z Górna z kiełbasianką na czele. Na pierwszy ogień poszły także powidła śliwkowe i przetwory warzywne „made in” Orzech Przetwory Owocowo-warzywne z Kolbuszowej. Z okazji zbliżających się świąt zainteresowanie wzbudziły przetwory rybne ze Smolin Fish z Rudy Różanieckiej, podobnie jak i herbaty ziołowe oraz owocowe Becla.pl z Handzlówki. Chętnie kupowano sanockie oleje tłoczone na zimno przez Przedsiębiorstwo Nasienne „Centrala Nasienna" w Sanoku. Do spodu zszedł również dżem dereniowy, który okazał się – poprzez swoją unikalność – „czarnym koniem sprzedaży” imprezy.

 

Ale swoje patronackie stoiska miał także rzemieślniczy Browar Dukla, z którego „wypito” niektóre gatunki piwa do dna, np. owocową w smaku „Świteziankę”. Z pustymi pudełkami wracał do Polski Krzysztof Bałon, jego ekologiczne miody znalazły uznanie w oczach klientów. Także z pustymi pojemnikami jechała chłodnia z Zakład Mięsny Jasiołka Dukla galicyjskie wędliny domowe, ich wędliny sprzedały się na pniu.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION