KALENDARZ IMPREZ

Poniedziałek, 25 Marca 2019
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktualności

Bez karpia nie ma Wigilii?

  • 17-12-2018

Wolne nakrycie przy stole, siano pod obrusem – tradycji wigilijnych mamy wiele. Jedną z panujących w Polsce powszechnie, z której historii nie zdajemy sobie jednak sprawy, jest… wigilijny karp. 

Polacy pytani o historię podawania karpia na wigilijnej wieczerzy, odpowiadają na ogół w przeświadczeniu o wręcz staropolskich korzeniach tej tradycji. Tymczasem rzeczywistość jest zupełnie inna.

Karp znany i konsumowany był już od XII wieku, ale na dobre zagościł na naszych świątecznych stołach dopiero… na początku lat ’50 XX wieku, będąc remedium na braki w zapotrzebowaniu. Jako ryba tania, łatwa do hodowania i szybko rosnąca, przyjął się w PRL bardzo dobrze. I tym sposobem karp zajął miejsce solonego śledzia, który w dawnej Polsce był rybą dominującą w wigilijnej tradycji.

W Podkarpackiem mamy liczne stawy hodowlane, ale tylko z jednego z nich karpie mają certyfikat Znaku „Jakość i tradycja”. Dotyczy to ryb z Gospodarstwa Rybackiego w Rudzie Różanieckiej, Zarząd Dóbr Smolin (gm. Narol). Gdzie ryby oraz przetwory z nich będą dostępne przed Świętami Bożego Narodzenia?

 

- w Rzeszowie „zielony rynek” przy ul. Targowej (wejście od PGE, pierwszy sklepik po lewej stronie),

- w Lubaczowie, przyczepka na „zielonym rynku” przy ul. św. Anny,

- w Przemyślu, „zielony rynek” przy ul. Sportowej 2,

 

Więcej informacji na www.smolinfish.pl

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION