Już trzecie pokolenie rodziny Osip w Wierzawicach k. Leżajska (Podkarpackie) angażuje się w branżę wędliniarską. Masarnia prowadzona od 2012 r. przez Zygmunta Osipa to klasyczna firma rodzinna, w której pracuje także jego żona, trzy córki i dwaj synowie oraz żona jednego z nich.
Masarnia Zygmunta Osip jest zapewne spełnieniem marzeń jego ojca - nestora rodu, wziętego rzeźnika, który swoje rzemiosło opierał na tradycyjnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, często nawet zapomnianych recepturach. Wytwarzane tu, typowo swojskie wyroby są elementem kontynuacji rodzinnej tradycji. Dzięki tym przepisom, opartych przede wszystkim na prostocie wykonania oraz rodzimym surowcu, ich wędliny cechuje niepowtarzalny smak.
Specjalnością masarni są klasyczne, naturalnie wędzone wyroby. Powstają tu szynki, schaby, kiełbasy szynkowe, kiełbasy wiejskie, balerony, kabanosy, polędwiczki, boczki, pieczenie rzymskie, pasztety i salcesony. Cztery z ich wyrobów, sygnowane określeniem geograficznym z Wierzeic czyli dawnej nazwy wsi Wierzawice w powiecie leżajskim, wpisane zostały w 2015 r. na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to baleron tradycyjny, polędwiczka wędzona, kiełbasa swojska i boczek wędzony.