30 lat temu wszyscy go znali, ale nie można go było nigdzie kupić. Od kilku lat z sukcesem zdobywa podkarpacką gastronomię, zaczynając swoją karierę jako proziakoburger (pierwszy był Arkadiusz Bednarczyk w Restauracji Konfitura w Rzeszowie). Teraz można je znaleźć w wielu miejscach, w co najmniej kilkudziesięciu restauracjach w Podkarpackiem daniem jest… proziak
Od dwóch lat sukces kulinarny odnosi proziak w różnych wersjach z różnymi dodatkami w Barze Proza w Rzeszowie. Daniami z proziaka „bawi się” Maciej Łabuński, szef kuchni Restauracji BOSKO w Przemyślu. Proziaki z masłami smakowymi, powidłami, miodami można zmawiać m.in. w Siedlisku Janczar w Pstrągowej, Karczmie Gościniec w Rzeszowie, Karczmie u Garncarzy w Medyni Głogowskiej czy Karczmie pod Semaforem w Bachórzu.
Dołączył do nich kolejny już lokal. Tuż przed świętami – 20 grudnia 2018 r. - w Sanoku (Rynek 22) swoje podwoje dla głodnych otworzyła Proziakownia. Oprócz klasycznego z masłem dostaniemy tu także proziaka z serem, także pieczonym żeberkiem, schabem i kapustą, z nadzieniem jak pierogi ruskie (?), a nawet z pstrągiem wędzonym. Właściciele lokalu wywodzący się food trucka Bieszczadzka Ambusada mówią o sobie: - Nie wiemy do kiedy będzie takie menu, na pewno się pozmienia - nie lubimy się nudzić w kuchni i szalejemy na punkcie produktów sezonowych. Mówcie o jakich proziakach marzycie?
Ostatnio dużą popularnością cieszył się proziak z burakiem, fetą, zieleniną i balsamico. W planach tygodnie kuchni świata w proziakach, na przykład po meksykańsku.