Poznaj - Podkarpacką - Dobrą Żywność
Już jutro, w sobotę 11 maja br., na Torach Wyścigów Konnych Służewiec w Warszawie (ul. Puławska 266 ) w godz. 9.00-18.00 odbędzie się Piknik Poznaj Dobrą Żywność „Polska smakuje”.
Bieszczady w Travel Channel Polska
Znany dziennikarz, autor książek o podróżowaniu Jakub Porada odwiedził z ekipą telewizyjną Travel Channel Polska nasze podkarpackie Bieszczady.
Czekolada to królowa słodyczy dostarczająca mnóstwo energii. Podobno największym problemem czekoladowych łasuchów są wyrzuty sumienia, że taką dużą tabliczkę zjedli od razu. Jak temu zaradzić? To proste: robić je mniejsze!
Niech żyje Naleśnik Gigant
Naleśniki to bardzo popularne danie na całym świecie. Zwane są różnie: pancaki, Pfannkuchen, crêpe, palačinka czy palacsinta, ale idea zawsze ta sama – płaskie placki różnej grubości smażone na patelni. W „Wielkim Leksykonie Kulinarnym” F. Jurgena Herrmanna poświęcono im aż trzy strony! Aż dziw, że nie ma w nim jeszcze Naleśnika Giganta z Jagodami.
Z dobrze wysmażonym stekiem na talerzu
Mamy w Rzeszowie kilka miejsc, które smakosze steków chętnie odwiedzają. Znany z dobrego piwa Browar Manufaktura (ul. Słowackiego 16), członek Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki, zachęca ich do wizyty promując swoje steki odpowiednim rabatem w każdy poniedziałek.
Wyśmienite lody rzemieślnicze zawitały do firmowego sklepu Piekarni Radosna Twórczość w Boguchwale. To bardzo udane wzbogacenie asortymentu tego niezwykłego miejsca; wszak tutejsze słodkie i wytrawne wypieki, chleb powstają z prawdziwej mąki, masła, jaj. Wszystkie składniki z najwyższej półki, co naturalnie przekłada się na wyjątkowy ich smak.
Wydarzenie, którego nie można przespać
Wraz z przemyskim przewodnikiem Marcinem Stecurą Restauracja BOSKO w Przemyślu (ul. Władycze 1) przygotowała propozycję nie do odrzucenia czyli zorganizowała po raz pierwszy Smaki Przemyskich Historii.
Miejsce nietuzinkowych smaków
Tak można podsumować na szybko lekturę menu Restauracji Posmakuj Krosno - obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - zlokalizowaną oczywiście w Krośnie (Rynek 24).
W wiekowej izbie przeworskie smaki
W Podkarpackiem, jak mało w innych regionach Polski, zachowało się jeszcze dużo drewnianych budynków świeckich wybudowanych jeszcze 100-150 lat temu. Jednym z takich miejsc z szacunkiem do kultury drewna jest żywy skansen - Pastewnik w Przeworsku.
Niecodzienna zawartość talerza
W Restauracji Wino i Talerzyki w Krośnie znajdziecie ciekawy pomysł na dobre jedzenie. Dla świadomych smakoszy to lokal, w którym serwowane dania łączą ze sobą prostotę świadomie wybranych składników z elegancją i bogactwem ostatecznego efektu na talerzu.