W Podkarpackiem, jak mało w innych regionach Polski, zachowało się jeszcze dużo drewnianych budynków świeckich wybudowanych jeszcze 100-150 lat temu. Jednym z takich miejsc z szacunkiem do kultury drewna jest Pastewnik w Przeworsku. To jedyny w kraju żywy skansen, gromadzący zabytki architektury drewnianej, które pełnią obecnie funkcję gastronomiczno-hotelarską.
Wśród kilkunastu zgromadzonych obiektów wyróżnia się zespół karczmy z zabudową towarzyszącą, którą stanowi dawny dom rodziny Krzanów - wzniesiony na przełomie XVIII/XIX wieku - którego właściciele trudnili się wyrobem płótna. Jest to parterowy dom mieszczański z czterospadowym dachem krytym gontem, pierwotnie znajdujący się przy ul. Słowackiego w Przeworsku. Obecnie znajduje się tutaj zaplecze kuchenno-gospodarcze.
Drugi budynek pełniący funkcję restauracji urzeka wnętrzem. Nie była to wcześniej karczma tylko drewniana chałupa mieszczańska, którą dostosowano - poprzez wycięcie części ścian - do funkcji gastronomicznej.
Karta Karczmy Zajazdu Pastewnik – obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - nie jest długa, ale ciekawa. Polecamy szczególnie przeworskie proziaki z masłem smakowym, żurek Pastewnik, pierogi z mięsem, z arcyciekawie przyrządzonym farszem, a także dla szczególnie głodnych – schabowy z kością. A na deser klasycznie serniczek.