Na Podkarpaciu, we wsi Wojkówka koło Krosna, rozpoczął działalność pierwszy Browar Rzemieślniczy. Będzie można w nim wypić piwa warzone na miejscu i obejrzeć cały proces produkcyjny. Czynny będzie od czwartku do niedzieli, w godz. 15.00-22.00.
Właściciele browaru - Piotr Zajdel i Krzysztof Ziobro - mają za sobą etap warzenia piwa w domu. W pewnym momencie swojego życiowego doświadczenia doszli do wniosku, że mogą spróbować produkcji piwa na większą skalę. W okolicy Krosna, w Wojkówce, 13 km od miasta, znaleźli budynek starej szkoły z lat 50. ubiegłego wieku, który gmina chciała sprzedać. W marcu 2012 r. stali się właścicielami obiektu, który kosztem ponad miliona złotych zaczęli przebudowywać na browar.
Obecnie w budynku znajduje się część produkcyjna z kadziami warzelnymi i fermentacyjnymi oraz restauracyjna dla 110 osób. Przez olbrzymią szybę zainteresowani będą mogli oglądać ostatni etap produkcji, czyli leżakowanie piwa. Cały proces także będzie można obejrzeć, ale w 10-osobowych grupach. Jednak największą atrakcją Browaru Rzemieślniczego będzie warzone na miejscu piwa. Piwo oparte jest na dawnych recepturach z Polski i Europy. Do produkcji używana jest woda z własnego ujęcia oraz najlepszy słód i chmiel. Jak podkreślają właściciele każda partia jest wyjątkowa i niepowtarzalna.
Zimą będą produkowane z tzw. górnej fermentacji o większej zawartości alkoholu, latem lżejsze, bardziej orzeźwiające. Na początek goście będą mieli do wyboru cztery rodzaje piwa. Będzie ono sprzedawane w 5-litrowych metalowych kegach i butelkach zamykanych na tzw. krachlę. W browarze będzie można sobie zamówić także piwo na specjalne okazje, np. wesele, imprezę firmową itp.
W restauracji będą serwowane dania tradycyjnie kojarzone z piwem czyli golonka lub kiełbaski, w menu znajda się także zakąski na ciepło i zimno. Wiosną br. obok budynku powstanie grillowisko z tarasem widokowym.
Więcej informacji na stronie
www.zzbrowar.pl.
.