Pachnąca chlebem rywalizacja
23 stycznia br. odbyły się w Rzeszowie eliminacje wojewódzkie do XVIII edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz. Sześciu uczniów, rozwiązując test i piekąc wyroby z ciasta chlebowego, walczyło o wygraną. Bogusław Kozubal i Kamil Baran, obydwaj z Krosna, reprezentować będą województwo podkarpackie w edycji krajowej, która odbędzie się w połowie kwietnia br. we Wrocławiu.
W październiku i listopadzie 2012 r. w Rzeszowie, Krośnie, Dębicy i Stalowej Woli odbył się etap szkolny Turnieju, który wyłonił ośmiu laureatów. Ale tylko sześciu z nich rywalizowało o zwycięstwo wojewódzkie, dwóch „powaliła” grypa.
- Najpierw rozwiązywali 30 zadań testowych, na co mieli równo godzinę. Mogli otrzymać za to maksymalnie 30 punktów – mówi Aleksandra Wanic, dyrektor Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie. – Kolejny, praktyczny już, etap odbył się w Zakładzie Cukierniczo-Piekarniczym „Iza” w Rzeszowie. Temat przewodni Turnieju brzmiał „Moja Ojczyzna”.
Tutaj z różnych porcji ciasta chlebowego każdy z nich musiał zrobić i upiec m.in. bułki montowe, bułki poznańskie, rogale, kajzerki, chałki oraz chleby okrągłe, podłużne i jeden okolicznościowy. Za tę część pracy można było uzyskać do 70 punktów.
- Wyjątkowo ciekawe były pomysły na wypiek okolicznościowy, który szczególnie wiązał się z tematem przewodnim konkursu - „Moja Ojczyzna”. Stąd specyficzne elementy symboliczne dekorujące wypieki. Cieszę się, że uczniowie z Krosna, reprezentować będą Podkarpackie we Wrocławiu – podsumował rozgrywki Henryk Szczęch z Zakładu Cukierniczo-Piekarniczego „Iza”, członek Klastra „Podkarpackie Smaki”.
Izba Rzemieślnicza, Zespół Szkół Spożywczych oraz Zakład Cukierniczo-Piekarniczy „Iza” w Rzeszowie zorganizowali etap wojewódzki XVIII edycji Turnieju.