Leksykon po raz czwarty
Pierwsze wydanie „Leksykonu Podkarpackich Smaków” – przygotowane przez Stowarzyszenie „Pro Carpathia” - ukazało się w styczniu 2008 r. W pięć lat później czwarte wydanie książki firmuje Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego, który pieniądze na jego druk otrzymał… od Stowarzyszenia „Pro Carpathia”. Dzięki udziałowi w konkursie grantowym ogłoszonemu w ramach projektu „Alpejsko-Karpacki Most Współpracy” znalazły się środki na promocję dziedzictwa kulinarnego regionu.
Leksykon wydano dzięki środkom ze szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. Koszt wydania leksykonu to 20 tys. zł, z czego 3 tys. pochodzi z budżetu województwa. Książka zawiera ponad 400 haseł z produktami regionalnymi, w tym 111 wyrobów wpisanych na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.