Aktualności

Gotuj z tradycją

  • 12-12-2013
Dyrekcja Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza wszystkich smakoszy kuchni regionalnej na cykl warsztatów kulinarnych promujący tradycyjne specjały kuchni regionalnej. Podczas spotkań będzie można poznać przepisy na potrawy i przysmaki Lasowiaków i Rzeszowiaków uhonorowane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisem na Listę Produktów Tradycyjnych.

Wśród nich znajdą się m.in. pierogi św. Jacka z Nockowej, wiercańskie pierogi razowe, panepuchy i kacapoły z Górek, gołąbki z kaszy gryczanej – specjały z Grodziska Dolnego, a także tradycyjne potrawy wigilijne z Glinika Zaborowskiego czy wielkanocne z Handzlówki. Spotkania poprowadzą specjalistki z Kół Gospodyń Wiejskich działających w danym regionie.
Zajęcia będą odbywać się w parku etnograficznym w ostatnie soboty miesiąca, w godz. 12.00-14.30. Wyjątkiem jest spotkanie grudniowe, które zaplanowano na 14 grudnia, w czasie którego z Glinika Zaborowskiego pokażą jak przyrządza się pamułę, bułkę (brytfon) oraz gomółki z sera krowiego.
Wstęp 25 zł/osoba. Obowiązują zapisy: 17 2271296, 17 2271071 lub e-mail: mkl@pro.onet.pl.
Harmonogram kolejnych spotkań w 2014 r.:
25 stycznia – zupa dziadowska, zupa z dyni, jagodzianki (warsztaty poprowadzą gospodynie z Cieplic)
22 lutego - panepuchy, kacapoły, kompot z suszu (warsztaty poprowadzą gospodynie z Górek)
29 marca - serwatka wielkanocna, baranki maślane, bułka biała (warsztaty poprowadzą gospodynie z Handzlówki)
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION