Aktualności

Na tropach tożsamości kulinarnej

  • 18-12-2013
Samorząd powiatu ropczycko-sędziszowskiego wraz z Zespołem Szkół Agro-Technicznych oraz Centrum Kultury w Ropczycach do końca tego roku realizują projekt „System wsparcia i promocji produktu lokalnego i tradycyjnego przez Powiat Ropczycko-Sędziszowski”. Jego głównym celem jest popularyzacja wśród społeczności powiatu tematyki związanej z produktami lokalnymi i tradycyjnymi oraz promowanie ich na terenie całego województwa.

Do tej już pory - dzięki konkursowi - wybrano logo Produktu Lokalnego Powiatu Ropczycko-Sędziszowskiego (dzieło Damiana Fica, patrz zdjęcie). Kolejny konkurs pozwolił na wyłonienie grupy produktów w kategorii kulinariów i rękodzieła, którym przyznano tytuł produktu lokalnego. Lista certyfikowanych wytwórców obejmuje: pisanki ludowe drapane Haliny Komórek z Glinika, zdobienia artystyczne i kowalskie Stanisława Kopali z Ropczyc, poezję Sławomira Marcińca z Broniszowa, kwiaty z bibuły Bożeny Motyki z Ropczyc, plecione wyroby ze słomy i traw Marii Niemiec z Kamionki, gorsety do stroju ludowego Ireny Przybyła ze Szkodnej oraz rodzinną kapelę „Kurasie” z Lubziny.
Z kolei kategoria kulinaria zawiera borkowskie kiszone ziemniaki zgłoszone przez Michała Balasa z Borku Wielkiego, smalec zapustny przygotowany przez Klub Seniora „Broniszów”, pierogi oszukańce przygotowane przez Ochotniczą Straż Pożarna Broniszów i Andrzeja Roga, rzadkie ziemniaki z kudroniem dzieło Anny Przydział z KGW Zagorzyce, zdżarska pamuła z borówek Kingi Rokosz ze Zdżar, kołacz wraz z szyszkami wypieczony przez Katarzynę Róg ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich „Zagorzanki”, a także „PKWN” czyli Polski Koniak Wyrabiany Nocą ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich „Brzezinianki” i chleb swojski brzeziński upieczony przez Barbarę Święch–Bober z Brzezin.

19 grudnia br. odbędzie się prezentacja „Informatora o produktach lokalnych i tradycyjnych” pod redakcją prof. dr hab. Władysława Tabasza. Impreza będzie miała miejsce w Sali konferencyjnej Starostwa w Ropczycach (ul. Konopnickiej 5). Na zakończenie spotkania powołane zostanie Powiatowe Centrum Produktu Lokalnego i Tradycyjnego.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION