Pij kozie mleko – bo zdrowe

Koza karpacka do lat 30. XX w. popularna była na terenach górskich w Karpatach i dobrze przystosowana do surowych warunków klimatycznych. Te mało wymagające zwierzęta potrafiły wyżyć tam, gdzie ani krowy, ani owce nie miały szansy przetrwać. Dawały średnio ok. 500 kg mleka rocznie.
Kozie mleko idealnie nadaje się do wyrobu serów, ponieważ kuleczki tłuszczu są mniejsze niż w mleku krowim. Jego najcenniejszą właściwością jest białko, które nie wywołuje alergii. Sery kozie są miękkie, zwykle mają aksamitną skórkę i intensywny, lekko słonawy, korzenny smak. Czasami są obtaczane w popiele z węgla drzewnego, posypywane przyprawami, ziołami i zawijane w liście.
Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” z Mszany (z okolic Przełęczy Dukielskiej) prowadzi hodowlę kóz oraz przetwórstwo mleka koziego. Jego specjalnością jest wyrób serów metodą tradycyjną. Ser wołoski wędzony i naturalny, bundz, twarożki i inne sery wyrabiane są ręcznie metodami tradycyjnymi z niepasteryzowanego mleka. 29 września 2011 r. podczas Szczytu Partnerstwa Wschodniego organizowanego w ramach Polskiej Prezydencji w Unii Europejskiej ser kozi farmerski z Mszany znalazł się na stole spotkania unijnych premierów.