Święte Mikołaje z ciasta
Tradycja wypieków artystycznych jest bardzo różnorodna na terenie Podkarpackiego. I tak korowal był specjalnym wypiekiem świątecznym, szczególnie popularnym dawniej na weselach. Z kolei pierniki pojawiały się w naszym regionie w okresie Świąt Bożonarodzeniowych w postaci szopek, także jako św. Mikołaje.
Często z ciasta piernikowego wypiekano też serca, co wykorzystują współcześnie cukiernicy w okresie nowych dla naszej tradycji Walentynek. Stowarzyszenie Miłośników Wsi Rogi (gm. Miejsce Piastowe) odkurzyło zwyczaj artystycznych wypieków… św. Mikołajów. Każdy z nich jest inny, po prostu ładny. Na realizację projektu „Mikołaj z przysmakiem” otrzymali środki od Stowarzyszenia „Pro Carpathia” w ramach konkursu grantowego współfinansowanego przez Szwajcarię. Natomiast zadania upieczenie setek figurek podjęła się piekarnia Kiełtyka z Łężan, członek Klastra Podkarpackie Smaki. Prezentujemy kilka figurek – gratulacje pomysłu i liczymy na jego kontynuację.