Gdzie można dobrze zjeść (21)
Sala gospody Zajazdu Pod Caryńską w Ustrzykach Górnych, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, udekorowana została w stylu bojkowskim. Na jej ścianach znajdują się rysunki wykonane przez artystów, którzy wzorowali się na motywach dekoracyjnych chętnie wykorzystywanych przez górali rusińskich Bojków.
Można obejrzeć komody, szafy, stoły i piec, których pierwowzory znajdują się w Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku. Serwowane tu dania – jako podkreślają właściciele – opierają się na zasadzie, że należy sycić ludzi po górskich zmaganiach. Stąd i solidność porcji, np. knyszy z sosem czosnkowym, karczku po bojkowsku, polecanych ogórków Jagny, czy wędlin własnego wyrobu. Tworzą już własną tradycję kulinarną, do której można zaliczyć kotlet ustrzycki lub pieczoną gicz baranią.
Więcej informacji: www.carynska.pl