Wieczór z żydowska nostalgią
W sobotę, 1 lutego br. artystyczno-kulinarne wydarzenie w Grand Hotelu w Rzeszowie. Wieczór kuchni żydowskiej w oprawie przedstawienia sztuki „Dybuk” w wykonaniu Teatru Przedmieście.
Tytułowy „dybuk” to w mistycyzmie i folklorze żydowskim zjawisko zawładnięcia ciałem żywego człowieka przez ducha zmarłej osoby, a sam dramat „Dybuk” jest jednym z najsłynniejszych utworów w języku jidysz. I jest tym dla teatru żydowskiego, czym dla polskiego są „Dziady”.
A po „strawie dla duch” festiwal tradycyjnych dań żydowskich, m.in. filet z pstrąga z kuglem, czulent z wołowiną, karp po żydowsku, pasztet gęsi czy tradycyjna chałka i maca oraz klasyczne kreplachy czyli żydowskie pierożki. Menu osobiście dobierał i przygotowywał Arkadiusz Wejer, szef kuchni restauracji Hotelu Grand i restauracji Wesele Bristol Tradition and Luxury Hotel.
Cena biletu 89 zł od osoby, rezerwacje: +48 17 250 00 00.