„Walenty” ze smakiem
Pierniki w kształcie serca pieczone są w rzeszowskiej cukierni „IZA” tylko raz w roku, właśnie na 14 lutego, dzień św. Walentego – patrona piekarzy i cukierników.
- Serca piernikowe przygotowujemy wyłącznie na Dzień Zakochanych, aby w ten sposób wyróżnić ten dzień – wyjaśnia Henryk Szczęch z Zakładu Cukierniczo-Piekarniczy „IZA” w Rzeszowie (członka klastra „Podkarpackie Smaki”) przy ul. Pułaskiego 1.
Te klasyczne pierniki robione są zgodnie z tradycyjnym przepisem, bez żadnych konserwantów i polepszaczy. O ich walorach smakowych decydują kompozycja korzennych przypraw: cynamon, goździk, gałka muszkatołową. Przekładane są marmoladą owocową, oblewane prawdziwą czekoladą i ozdabiane czerwoną posypką. Na to wszystko idzie jeszcze napis „Kocham Cię”, całość zapakowana jest w celofan i przewiązana czerwoną kokardką.
Na zdjęciu Magdalena Krupa i Paulina Trzeciak prezentują piernikowe serca przygotowane na Walentynki.