Gdzie można dobrze zjeść (26)

Dobra lokalizacja Restauracji U Schabińskiej - tuż przy obwodnicy Jasła - zachęca do zatrzymania się na odpoczynek i degustację. Ale to nie jest jedyny powód, dla zwrócenia uwagi na to miejsce. W 2013 r. wzięła ona udział w programie „Kuchenne Rewolucje” Magdy Gessler, która odmieniła jej wystrój i kartę dań. Teraz jest to restauracja, gdzie posiłek można zacząć od pajdy chleba ze smalcem ze skwarkami albo porcją proziaków z masłem czosnkowym. Wielu zwolenników ma lokalny żur na naturalnym zakwasie i barszcz z ziemniakami i skwarkami.
Szczególnie polecanym daniem jest dobrze przyprawiony schab z kością na desce z ziemniakami oraz kapustą zasmażaną wraz z cebulą i sosem, podobnie jak i pierś z kaczki z żurawiną i jabłkiem. Dla wielbicieli tradycji o rodowodzie rustykalnym przygotowane są gołąbki z ziemniakami w śmietanie, gołąbki jęczmienne ze skwarkami i suszonymi śliwkami, gołąbki gryczane z leśnymi grzybami oraz pierogi: ruskie, kapuściane, z mięsem i z kaszą gryczaną.