Aktualności

Cuda z wikliny

  • 15-03-2014
Irena Trojnar z Bandrowa (gm. Ustrzyki Dolne) od lat zajmuje się rzemiosłem artystycznym: wyrabianiem wiklinowych ozdób i przedmiotów użytkowych oraz malowaniem na jedwabiu.

Krywulki Darii Boiwka

  • 14-03-2014
Nie każdy, kto przejeżdża przez Komańczę zdaje sobie sprawę, że mija jedno z najciekawszych prywatnych „muzeów” w południowo-wschodniej Polsce. Wszyscy znają Fedora Gocza i jego zagrodę łemkowską w Zyndranowej. Mniej osób wie o komaneckiej kolekcji pani Darii Boiwka.

Eldorado serów zagrodowych

  • 14-03-2014
Ważna informacja do miłośników dobrych serów w Rzeszowie. Kilkanaście polskich serów zagrodowych w stałej sprzedaży w sklepie Deli Wine&Coffee (poziom 0, lokal 130) w Galerii Rzeszów.

Sprawa wędzenia wędlin bez rozstrzygnięcia

  • 13-03-2014
Nie widać końca zamieszania związanego z wędzeniem tradycyjnych wyrobów mięsnych. Nowa unijna norma, która ma wejść w życie już we wrześniu br., ciągle budzi emocje, bo jest realnym zagrożeniem dla przyszłości wielu firm wędliniarskich. Tym bardziej, że badań, które finansuje ministerstwo rolnictwa w tej dziedzinie, jest zdecydowanie za mało.

III półfinał BlogerChef w Dworze Kombornia

  • 13-03-2014
Już w najbliższy weekend, 14-16 marca br., kolejna odsłona konkursu BlogerChef. To prawdziwa gratka dla miłośników dobrej kuchni oraz estetów – wydarzenie odbędzie się bowiem w urokliwych wnętrzach Dworu Kombornia na Podkarpaciu. Towarzyszyć jej będą dodatkowe atrakcje – spotkanie z karpackimi winami oraz warsztaty tworzenia wyjątkowej czekolady.

Stout z Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa z Uherców

  • 13-03-2014
Na świętego Patryka, czyli 17 marca br. na rynku pojawi się Ursa Eskulap - piwo w stylu Sweet Oatmeal Stout. Ursa Eskulap to słodki stout uwarzony z dodatkiem płatków owsianych i palonego jęczmienia. Posiada przyjemny smak i aromat słodkiej kawy espresso i mlecznej czekolady.

Czy pszczoły pomogą zmniejszyć bezrobocie?

  • 12-03-2014
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie przygotowuje innowacyjny projekt dla pszczelarzy. Chce ich wprowadzić w XXI wiek, a pszczelarskie hobby zmienić w dochodowy biznes, który pomoże walczyć z bezrobociem.

EkoBazar powraca

  • 12-03-2014
Ekologiczne oraz wytwarzane według tradycyjnych receptur produkty powracają do rzeszowskiego Centrum Handlowego Plaza. Kupić będzie je można już od czwartku 13 marca do niedzieli 16 marca br. podczas kolejnego EkoBazaru.

Łemkowski chleb owsiany

  • 12-03-2014
Dawniej oszczypek - łemkowski owsiany „placek” pieczony był przez gospodynie w całym regionie. Ponieważ owies, w przeciwieństwie do innych zbóż, udawał się tutaj najlepiej, siano go wszędzie i z niego wyrabiano płaski, okrągły chleb.

Film przyrodniczy, który zapiera dech

  • 12-03-2014
Warto obejrzeć film „Wilcze Góry”, do którego materiały zbierano trzy lata, a ujęcia kręcono na obszarze Słowacji, Ukrainy i w Polsce, w tym ostatnim przypadku w dolinie Sanu. Autorzy filmu to Erik Baláž, Karol Kaliský i Jozef Fiala, którzy przemierzyli lasy w Karpatach Wschodnich szukając i filmując zwierzęta w ich naturalnym środowisku.
1  «««  235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243  »»»  285
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION