Aktualności

Podkarpackie nowości na Liście Produktów Tradycyjnych

  • 11-03-2014
25 lutego br. pierogi z charakterystyczną falbanką wypełnione farszem z nasion bobu oraz herbata miodowo-lipowa, obydwa ze wsi Cygany położonej w powiecie tarnobrzeskim zostały wpisane na Listę produktów Tradycyjnych zarządzaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Z wynikiem 156 produktów dzierżymy jako województwo bezapelacyjne I miejsce w tym rankingu.

Wystawa „Zabawka moich dziadków”

  • 11-03-2014
Do 20 marca br. w piwnicach przeworskiego ratusza można obejrzeć ręcznie zrobione przez wnuczków z dziadkami dawne zabawki: drewniane wózki, pukawki, proce oraz szmaciane lalki i przytulanki.

W grupie siła – 36 członków Klastra Podkarpackie Smaki

  • 10-03-2014
Rada Klastra Podkarpackie Smaki przyjęła kolejnych nowych członków klastra. Do już działających w grupie 31 firm i instytucji dołączyła nowa piątka: Świat Pierogów z Cmolasu, Siedlisko Janczar z Pstrągowej, Gospodarstwo Rolno-Pasieczne J. N. Leban z Morawska, Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego ORZECH z Kolbuszowej oraz Restauracja „U Schabińskiej” z Jasła.

Forum Karpackie „Tożsamość Karpat”

  • 10-03-2014
Stowarzyszenie „Pro Carpathia” z Agencją Rozwoju Regionalnego Svidnik zaprasza do uczestnictwa w Forum Karpackim „Tożsamość Karpat”, w ramach projektu „System monitoringu Konwencji Karpackiej”, które odbędzie się w dniach 20-21 marca br. w Ośrodku Szkoleniowo Wypoczynkowym „Skalny” w Polańczyku.

Bądź modny - Jedz Lokalnie

  • 10-03-2014
Na fali rosnącego zainteresowania Polaków zdrowym żywieniem powstał portal jedzlokalnie.pl. Umożliwi on każdemu odkrycie świeżych i smacznych produktów w najbliższej okolicy i nie tylko.

Szkolenia dla producentów serów

  • 10-03-2014
Stowarzyszenie Rolników Ostoja chce przeszkolić 200 rolników z powiatów brzozowskiego, sanockiego i bieszczadzkiego - posiadających drobne gospodarstwa rolne- w zakresie produkcji serów dojrzewających. Wszystkie te działania realizowane są w ramach projektu „Serowarstwo alternatywą dla podkarpackich rolników".

Pierwsza w Polsce plantacja żurawiny

  • 10-03-2014
Ponad 50 hektarowa plantacja żurawiny ma powstać w gminie Radomyśl nad Sanem. Sadzenie tych roślin rozpoczęto już w 2013 r., a w tym ma być ono kontynuowane.

Pieką proziaki, jak za dawnych lat

  • 09-03-2014
Jeszcze 20 lat temu były synonimem biedy, ubóstwa, wręcz zacofania. Obecnie coraz więcej lokali, kawiarni, nawet barów uruchamia w Podkarpackiem ich produkcję. Pieczone często jak sztuka kulinarna nakazuje na kuchennym blacie. Najlepsze są te dopiero co zdjęte z rozgrzanej patelni (gdy brakuje prawdziwej kuchni i patelnia musi wystarczyć).

Wyprodukowano w Leżajsku

  • 09-03-2014
Muzeum Ziemi Leżajskiej realizuje projekt pn. „Wyprodukowano w Leżajsku – promowanie zabawek drewnianych (produktu lokalnego) i zabawkarstwa”. Muzeum po raz kolejny wykorzystuje dofinansowanie na działania mające na celu przedłużenie tradycji wyrobu drewnianej zabawki.

Karpackie wina – po raz kolejny - nokautują

  • 08-03-2014
Tym razem bezapelacyjnie, bo z wynikiem 4:0 wygrały wina karpackie, na polu boju pozostawiając znane apelacje z północnych Włoch i południa Francji. Jedno wino białe, trzy czerwone – wszystkie wytrawne. Po raz drugi konfrontację win karpackich z winami z najbardziej utytułowanych regionów starego kontynentu wygrywają te pierwsze.
1  «««  236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244  »»»  285
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION