Podkarpackie nowości na Liście Produktów Tradycyjnych
25 lutego br. pierogi z charakterystyczną falbanką wypełnione farszem z nasion bobu oraz herbata miodowo-lipowa, obydwa ze wsi Cygany położonej w powiecie tarnobrzeskim zostały wpisane na Listę produktów Tradycyjnych zarządzaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Z wynikiem 156 produktów dzierżymy jako województwo bezapelacyjne I miejsce w tym rankingu.
Wystawa „Zabawka moich dziadków”
Do 20 marca br. w piwnicach przeworskiego ratusza można obejrzeć ręcznie zrobione przez wnuczków z dziadkami dawne zabawki: drewniane wózki, pukawki, proce oraz szmaciane lalki i przytulanki.
W grupie siła – 36 członków Klastra Podkarpackie Smaki
Rada Klastra Podkarpackie Smaki przyjęła kolejnych nowych członków klastra. Do już działających w grupie 31 firm i instytucji dołączyła nowa piątka: Świat Pierogów z Cmolasu, Siedlisko Janczar z Pstrągowej, Gospodarstwo Rolno-Pasieczne J. N. Leban z Morawska, Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego ORZECH z Kolbuszowej oraz Restauracja „U Schabińskiej” z Jasła.
Forum Karpackie „Tożsamość Karpat”
Stowarzyszenie „Pro Carpathia” z Agencją Rozwoju Regionalnego Svidnik zaprasza do uczestnictwa w Forum Karpackim „Tożsamość Karpat”, w ramach projektu „System monitoringu Konwencji Karpackiej”, które odbędzie się w dniach 20-21 marca br. w Ośrodku Szkoleniowo Wypoczynkowym „Skalny” w Polańczyku.
Bądź modny - Jedz Lokalnie
Na fali rosnącego zainteresowania Polaków zdrowym żywieniem powstał portal jedzlokalnie.pl. Umożliwi on każdemu odkrycie świeżych i smacznych produktów w najbliższej okolicy i nie tylko.
Szkolenia dla producentów serów
Stowarzyszenie Rolników Ostoja chce przeszkolić 200 rolników z powiatów brzozowskiego, sanockiego i bieszczadzkiego - posiadających drobne gospodarstwa rolne- w zakresie produkcji serów dojrzewających. Wszystkie te działania realizowane są w ramach projektu „Serowarstwo alternatywą dla podkarpackich rolników".
Pierwsza w Polsce plantacja żurawiny
Ponad 50 hektarowa plantacja żurawiny ma powstać w gminie Radomyśl nad Sanem. Sadzenie tych roślin rozpoczęto już w 2013 r., a w tym ma być ono kontynuowane.
Pieką proziaki, jak za dawnych lat
Jeszcze 20 lat temu były synonimem biedy, ubóstwa, wręcz zacofania. Obecnie coraz więcej lokali, kawiarni, nawet barów uruchamia w Podkarpackiem ich produkcję. Pieczone często jak sztuka kulinarna nakazuje na kuchennym blacie. Najlepsze są te dopiero co zdjęte z rozgrzanej patelni (gdy brakuje prawdziwej kuchni i patelnia musi wystarczyć).
Muzeum Ziemi Leżajskiej realizuje projekt pn. „Wyprodukowano w Leżajsku – promowanie zabawek drewnianych (produktu lokalnego) i zabawkarstwa”. Muzeum po raz kolejny wykorzystuje dofinansowanie na działania mające na celu przedłużenie tradycji wyrobu drewnianej zabawki.
Karpackie wina – po raz kolejny - nokautują
Tym razem bezapelacyjnie, bo z wynikiem 4:0 wygrały wina karpackie, na polu boju pozostawiając znane apelacje z północnych Włoch i południa Francji. Jedno wino białe, trzy czerwone – wszystkie wytrawne. Po raz drugi konfrontację win karpackich z winami z najbardziej utytułowanych regionów starego kontynentu wygrywają te pierwsze.