Aktualności

Opowieści z podróży

  • 02-04-2014
Bar - Kawiarnia Piwniczka w Ustrzykach Dolnych (Rynek17), na szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, zaprasza w piątek 4 kwietnia br. na godz. 18.00 na kolejne „Piwniczkowe spotkanie z przyrodą i podróżą”.

Jeśli nie chcesz mojej zguby, naleśnika daj mi, luby

  • 02-04-2014
Ta parafraza znanego fragmentu z „Zemsty” Aleksandra Fredry powinna zaczynać dzisiaj wszystkie medialne informacje, albowiem właśnie dzisiaj przypada Światowy Dzień Naleśnika, dania tak powszechnego i tak ważnego dla polskiej kuchni. Niestety na pierwszych stronach gazet i internetu tej informacji nie uświadczysz, więc piszemy o tym my.

Brytyjczycy także przekonują się do polskiej żywności

  • 02-04-2014
Polskie zupy, kiszona kapusta i ptasie mleczko są najlepiej sprzedającymi się produktami w brytyjskiej sieci Tesco. Wysoki popyt na polską żywność spowodował, że sprzedaż wzrosła aż 10-krotnie.

Olej u nas ludowi w post na okrasę zdatny

  • 02-04-2014
Praktyki religijne były dawniej bardzo ściśle przestrzegane – wspominał w latach 30. XX w. chłopski pamiętnikarz Jan Słomka – gdy nadszedł czas Wielkiego Postu, od Środy Popielcowej do Wielkiej Niedzieli nabiału przez cały czas zupełnie nie używali, a strawę maścili tylko olejem…

Najmłodsi, ale najliczniejsi

  • 01-04-2014
W pierwszej tego typu inicjatywie w Polsce tj. Międzynarodowym Forum Klastrów Turystycznych w Katowicach wzięła udział delegacja Karpackiego Klastra Turystycznego.

Karczma ma klona

  • 01-04-2014
W Rzeszowie od lat z sukcesem karmi głodnych domowej kuchni polskiej Karczma Wacławówka (członek Klastra Podkarpackie Smaki), zajmująca drewniany, stuletni dom przy ul. Strażacka 7. Kilka dni temu parter kamienicy przy ul. Matejki 11 (100 metrów od Rynku Staromiejskiego) zajął klon karczmy - Restauracja Mała Wacławówka. Tu także serwuje się tradycyjne domowe posiłki. Menu proste, niezbyt duże, ale dzięki temu dania są zawsze świeże.

Rzemiosło artystycznego smaku

  • 01-04-2014
W Gospodarstwie Rolno-Pasiecznym oraz rozlewni miodu, własność Nathalie i Jerzego Leban (członkowie Klastra Podkarpackie Smaki), w Morawsku koło Jarosławia, opracowano technikę produkcji miodowych czekolad. Więcej – wszystkie czekoladki robione są ręcznie.

Dębica jarmarkami stoi

  • 31-03-2014
Niewątpliwie tradycją Dębicy stają się jarmarki, które powoli wpisują się w pejzaż tego miasta. Zdobywają one coraz większą sympatię zarówno wśród dębiczan, jak i artystów oraz rękodzielników, ludzi z pasją i wyobraźnią tworzenia.

Bieszczadzkie specjały w Chacie

  • 30-03-2014
Karczma Chata Wędrowca w Wetlinie, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, powoli przygotowuje się do początku sezonu turystycznego w Bieszczadach.

Zaprośmy ich do stołu. Podkarpackiego stołu

  • 29-03-2014
Dziedzictwo kulinarne jest istotnym elementem budowy marki turystycznej naszego regionu. Przy wyborze celu podróży, dobra i oryginalna kuchnia często staje się decydującym argumentem.
1  «««  231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239  »»»  285
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION