Aktualności

Promują kasze

  • 08-03-2014
Właśnie rozpoczyna się druga edycja ogólnopolskiej kampanii „Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień". Ma ona przekonać Polki i Polaków, że warto jeść kaszę częściej i wprowadzić ją na stałe do codziennej diety dla całej rodziny.

Ursa Renegat – jubileuszowe dziesiąte piwo

  • 08-03-2014
Agnieszka Łopata, znana często pod imieniem Piwowarka Aga oraz Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Centrum Ursa Maior w Uhercach Mineralnych żegnają już zimę i witają wiosnę jubileuszowym (10!) piwem.

Muzealia z magazynu

  • 07-03-2014
Kwiaty w marcu, czyli wyszywane ręcznie nićmi jedwabnymi i koralikami gorsety „krakowskie”. Gorset biały ślubny to dar Katarzyny Krupy z Mokrej Strony. Gorset błękitny, zw. „serdakiem”, również strój odświętny, pochodzi z Gniewczyny. Datowane na przełom XIX/XX wieku.

Edukacja na najwyższym poziomie

  • 07-03-2014
Muzeum Narodowe Ziemi Przemyskiej w Przemyślu Zaprasza dzieci i młodzież na warsztaty pt. „od ziarenka do bochenka”, w czasie których pieczone będą chleby, bułki i inne wyroby cukiernicze.

Smaki kuchni Sport’s Bar-B-Q

  • 07-03-2014
W Rzeszowie jest wiele miejsc gdzie można dobrze zjeść. Czy przyjmie się pomysł na burger bar, jaki serwuje – oficjalnie otwarty w piątek 7 marca br. - Sport’s Bar-B-Q w Millenium Hal w Rzeszowie?

Jaką płeć ma smak?

  • 07-03-2014
Dorosły człowiek ma ponad 10 tysięcy kubków smakowych i nie ma znaczenia czy jest kobietą czy mężczyzną. Jednak kobiece i męskie smaki, tak jak moda rządzą się własnymi trendami. Jakie są różnice w smaku kobiety i mężczyzny? Czy zmysł smaku ma płeć?

„We wstępną środę zapuść brodę, żurek wstaw na murek”

  • 06-03-2014
Tak właśnie wygląda żur z żytniej mąki, rozczyniony i zakiszony w „baszczowniku” – garnku glinianym lub kamiennym. Zakwas, po odcedzeniu żurowin, wlewano do wrzącej wody. Czysty, jałowy żur, bez omasty, jedzony z ziemniakami gotowanymi, był podstawową potrawą spożywaną przez cały okres Wielkiego Postu.

Na sobotni lub niedzielny wypad

  • 06-03-2014
Jest takie miejsce kulinarnych doznań i to całkiem blisko od Rzeszowa. Na początek zupa-kociołek, w której znajdziemy podpiekane na smalcu kawałki mięsa, a także pieczarki, fasolę i ziemniaki. Później klasyczne podwędzane żeberka, jak ktoś chce mogą być w kapuście, rozpływające się w ustach. I na koniec – jeśli jest jeszcze miejsce - górzysta, kremowa karpatka (tylko 3 zł porcja).

BlogerChef - zobacz na żywo półfinał konkursu

  • 06-03-2014
W dniach 14-16 marca br. w Dworze Kombornia odbędzie się półfinał zmagań II edycji konkursu kulinarnego BlogerChef. Impreza to inicjatywa skierowana do blogerów kulinarnych - pasjonatów gotowania, którzy nie boją się kreatywnego podejścia do kuchni, a swoimi pomysłami dzielą się w internecie.

Pikle „Made in Kolbuszowa” wyróżnione

  • 06-03-2014
Jeden z produktów Zakładu Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „Orzech” z Kolbuszowej został laureatem konkursu „Produkt Na Medal 2013” organizowanym przez dwutygodnik Pani Domu. Pikle z ogórków znalazły się wśród trzech najlepszych w kategorii produktów warzywno-owocowych najwyższej jakości oferowanych przez branżę spożywczą na polskim rynku.
1  «««  237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245  »»»  285
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION