W widłach Wisły i Sanu praca wre
Wydawałoby się, że dla producentów fasoli wrzawskiej ChNP zima jest okresem wypoczynku: sadzenie nowych roślin w okolicach Wrzaw rozpocznie się, jak co roku, dopiero między 25 kwietnia a 5 maja. Mówi się nawet, że aby plon był obfity, na świętego Marka, czyli właśnie 25 kwietnia, trzeba obsadzić chociaż jedną tyczkę.
Oscypek, podkarpacki miód spadziowy, fasola wrzawska, kiełbasa lisiecka - to niektóre z 36 polskich produktów mających unijne oznaczenia żywności regionalnej. Na rejestrację oczekuje także kiełbasa pilzneńska. Polska jest na ósmym miejscu pod względem liczby zarejestrowanych w Unii Europejskiej opartych o tradycję produktów.
„Poznaj dobrą żywność” po podkarpacku
Do grona przedsiębiorstw, których produkty oznakowane są znakiem Poznaj Dobrą Żywność - przyznany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - dołączył Zakład Cukierniczo-Piekarniczy „IZA” w Rzeszowie, członek Klastra Podkarpackie Samki.
DeliWine&coffee zaprasza w sobotę 22 marca br. o godz. 20.00 do Galerii Rzeszów (poziom 0, lokal 130) w Rzeszowie na degustację najnowszych zdobyczy poszukiwań swoich sommelierów. Bohaterami wieczoru będą wina morawskie od czterech producentów, którzy reprezentują wschodnie i południowe okręgi należące geologicznie do podłoża powiązanego z Karpatami.
Krakusy z ciekawym pomysłem
Okazało się, że organizowane w Krakowie cztery razy w roku edycje Festiwalu Kulinarnego Najedzeni Fest nie wyczerpują pomysłów i potrzeb kulinarnych Krakusów. Dlatego organizatorzy przygotowali nowy projekt cyklicznych, mniejszych edycji pod tytułem MAŁE Najedzeni Fest!
W Arboretum będzie się działo
Arboretum i Zakład Fizjografii w Bolestraszycach koło Przemyśla zaplanowało w 2014 r. szereg imprez dla publiczności. Prezentujemy harmonogram tych przedsięwzięć, szczegółowy terminarz na stronie: www.bolestraszyce.com.
Jasielskie Spotkania z Podróżnikami
Restauracja U Schabińskiej w Jaśle (ul. Floriańska 42) zaprasza na kolejne spotkanie z podróżnikiem, które odbędzie się już 21 marca br. (piątek) o godz. 19.00.
Jak warzą piwo w Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa?
Impreza przeznaczona jest dla grup do 10 osób. Podczas spotkania uczestnicy mogą obejrzeć wnętrza Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa w Uhercach Mineralnych. Z kolei o tym jak powstaje piwo opowie Piwowarka Aga – twórczyni piw URSA. W przystępny sposób przybliży słuchaczom zagadnienia dotyczące surowców wykorzystywanych do produkcji piwa oraz poprowadzi przez kolejne etapy jego tworzenia.
„Owcza Zagroda” z Pogórza Strzyżowskiego
Produkowane w tym gospodarstwie sery (miejscowość Wyżne, gm. Czudec) wytwarzane są z niepasteryzowanego mleka owczego i koziego. Dzięki temu smak serów jest bardziej wyrazisty i pełen swych drogocennych wartości odżywczych.
Działająca od 2012 r. Oberża Pod Kudłatym Aniołem w Cisnej, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, doczekała się wielu zwolenników, co szczególnie widać po krążących w internecie pochwalnych opiniach.