Aktualności

Krakusy z ciekawym pomysłem

  • 19-03-2014
Okazało się, że organizowane w Krakowie cztery razy w roku edycje Festiwalu Kulinarnego Najedzeni Fest nie wyczerpują pomysłów i potrzeb kulinarnych Krakusów. Dlatego organizatorzy przygotowali nowy projekt cyklicznych, mniejszych edycji pod tytułem MAŁE Najedzeni Fest! Spotkania w kameralnych, nietuzinkowych miejscach, dopracowanych stylistycznie dekoracjach z ciekawym menu odbywają się pod konkretnymi hasłem, a prezentowane potrawy łączą się z porą roku bądź trendem we współczesnym gotowaniu. Każde wydarzenie to pokaz kreatywności i umiejętności kilku kucharzy, blogerów i amatorów, degustacja kawy i win połączone z piknikiem i muzyką.
16 marca br. podczas pierwszej edycji pod hasłem „Kipi kasza, kipi groch” skutecznie udowodniono, że polskie kasze i warzywa strączkowe są niesłusznie zapomnianymi produktami naszej kuchni. Na terenie dawnych Zakładów Miraculum pojawiła się mocna grupa gotujących i serwujących gotowe produkty. Wśród nich nie mogło zabraknąć reprezentanta Podkarpackiego w osobie Wawrzyńca Maziejuka z ekipą z Rodzinnego Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” z Mszany, członka Klastra Podkarpackie Smaki. Przygotowali oni szpinakową mamałygę pasterską, okraszoną bryndzą kozią. Ten tradycyjny przekładaniec złożony z mamałygi z dodatkiem smażonego szpinaku z czosnkiem i kozią bryndzą sprzedawał się znakomicie. A może by tak zrobić coś podobnego w Rzeszowie???
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION